11. Marta 2023.

Japan obilježava 12 godina od zemljotresa koji je odnio više od 15.000 života

Oporavak od zemljotresa magnitude 9,0 i posledičnog cunamija koji je razorio region napredovao je proteklih godina, ali je i dalje oko 31.000 ljudi ostalo raseljeno, dok planovi čišc´enja nuklearnog kompleksa Fukušima Daiči takođe izazivaju kontroverze.

Više od decenije nakon katastrofe, nacionalna vlada više ne organizuje komemoraciju, a opštine u pogođenim područjima održavaju događaje u smanjenom obimu.

Najnoviji podaci Nacionalne policijske agencije objavljeni u četvrtak pokazuju da je broj poginulih u katastrofi 15.900 ljudi, dok se 2.523 osobe i dalje vode kao nestale.
Ogromna vec´ina slučajeva smrti i nestalih osoba je u prefekturama Mijagi, Fukušima i Ivate.
Prema podacima Agencije za rekonstrukciju, zaključno sa 31. martom prošle godine, smrtni slučajevi u vezi sa katastrofom, kao što su bolest ili samoubistvo izazvano stresom, iznosili su 3.789.
Kontroverze i dalje postoje oko čišc´enja nakon nuklearne katastrofe, uključujuc´i i planove od prolec´a ili leta ove godine da se počne sa ispuštanjem prečišc´ene vode uskladištene u osakac´enoj elektrani Fukušima u more.
Voda kontaminirana nakon upumpavanja u reaktor radi hlađenja rastopljenog goriva u postrojenju se nakupila, a njena zapremina se takođe povec´ava zbog kišnice i podzemnih voda na lokaciji.
Izgradnja tunela dugog oko jedan kilemetar za ispuštanje u okean više od 1,3 miliona tona prečišc´ene vode počela je prošle godine. Vec´ je 96 odsto dostupnih rezervoara za vodu napunjeno, a očekuje se da c´e kapacitet biti dostignut do leta ili jeseni ove godine.
Lokalno stanovništvo i ribarska preduzec´a u toj oblasti, strahuju da c´e ispuštanje vode u Pacifik naneti ozbiljnu štetu zajednici. Susedne zemlje, uključujuc´i Južnu Koreju i Kinu, takođe su izrazile zabrinutost.
Međutim, zabranjena zona i dalje postoji u blizini same elektrane u Fukušimi, a planirano je da se radovi razgradnje nastave do negde između 2041. i 2051. godine.

Međutim, zabranjena zona i dalje postoji u blizini same elektrane u Fukušimi, a planirano je da se radovi razgradnje nastave do negde između 2041. i 2051. godine.
Delimično ponovno otvaranje je takođe napredovalo u nekim od poslednjih oblasti koje su ostale nedostupne od nuklearne katastrofe.
Prošle godine između juna i avgusta, u opštinama Katsurao, kao i Okuma i Futaba, u nekim oblastima su ukinute naredbe za evakuaciju, prenosi agencija Kjodo.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare