10. Marta 2023.

Lekić: Pokušaću da sastavim vladu do isteka roka, 16. marta

Lekić je, u intervjuu agenciji Mina, rekao da je odluku da obnovi pregovore o formiranju vlade doneo nakon što ga je premijer Dritan Abazović obavestio da ne može da obezbijedi podršku 41 poslanika za formiranje vlade na čijem bi čelu bio.

Lekić je kazao da će pokušati da sastavi vladu do 16. marta, kada ističe rok, da za sada ima podršku 37 poslanika parlamentarne većine, i da mu nedostaju četiri glasa predstavnika koalicije Crno na Bijelo.

On je rekao da je, koaliciji Crno na bijelo, odnosno Građanskom pokretu (GP) URA i Civisu, ponudio da budu dio njegovog kabineta na funkcijama koje su ranije dogovarane.

– Druga varijanta je da podrže manjinsku vladu. Oni su bili u dvije manjinske vlade – 42. i 43. Na njima je da odluče i preuzmu odgovornost – naveo je Lekić i dodao da bi u vladi bili i predstavnici Demokratskog fronta (DF).

Upitan da li GP URA i Civisu problematizuju eventualno učešće DF-a u bezbjednosnom sektoru, Lekić je odgovorio da je situacija oko tog sektora dramatizovana i pravdana spoljnim uticajima.

– Dok sam ovo koordinirao, niko se nije miješao, ni spoljni ni unutrašnji faktori, mimo igre koje prepoznaje Ustav. Iz DF-a nisu ni zainteresovani da budu u bezbjednosnom sektoru – kazao je Lekić.

On je rekao da je ovo pokušaj da se formira vlada sa DF-om koji, kako je Lekić rekao, ima rezultate na izborima.

– Imaju čak i veće rezultate nego tri ministarska mesta. Ne vidim da je DF problem, oni bi učestvovali u vladi sa tri ili četiri ministra – saopštio je Lekić.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare