9. Marta 2023.

Peskov: Ne vjerujemo da iza sabotaže Sjevernog toka stoje proukrajinski pojedinci

“Što se tiče proukrajinskog ‘Doktora Zlo’ koji je ovo navodno organizovao, teško je poverovati. Bio je to pretežak zadatak koji je mogla da uradi samo dobro obučena državna specijalna služba, kojih nema mnogo u svetu”, rekao je Peskov, komentarišući brojne objave u stranim medijima o terorističkom napadu na Severne tokove.

Prema rečima Peskova, Kremlj insistira na prijemu Rusije u istragu terorističkog napada na Severni tok, koja bi trebalo da bude brza i transparentna.

“I dalje tražimo brzu, transparentnu istragu, sa našim učešećem. Smatramo da je nemoguće skrenuti pažnju na neke sekundarne verzije i hipoteze. Ovo nikako ne bi trebalo dozvoliti”, rekao je portparol Kremlja.

On je istakao da je neophodno uspostaviti nalogodavce i izvođače, “jer je ovo preopasan presedan terorističkog napada na međunarodnu kritičnu energetsku infrastrukturu”.

Peskov je dodao da je verzija o krivici Ruske Federacije za terorističke napade na Severni tok od samog početka bila apsurdna i da je to kao da “sečete sebi nogu”.

“Anglosaksonci se bune oko napada na Severni tok, jer imaju ‘mnogo problema’ sa Nemcima u vezi sa tim”, naveo je on.

Rusija nije umešana u nemire u Gruziji
Portparol Kremlja rekao je da Rusija nema nikakve veze sa nemirima u Gruziji.

“Moskva nema nikakve veze sa gruzijskim nacrtom zakona o stranim agentima. Ništa nije inspirisano Kremljom”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, nemiri u Gruziji u pozadini predloga zakona o stranim agentima zabrinjavaju Kremlj, jer je za Rusiju važno da bude mirno duž njenih granica.

“Ovo je i dalje država koja nam je susedna, i uprkos činjenici da nemamo odnose sa Gruzijom kao takvom, ipak, trenutno stanje stvari izaziva našu zabrinutost. Važno nam je da se sačuva mir duž ruskih granica”, dodao je.

Peskov je pozvao Ruse u Gruziji da budu oprezni zbog nedavnih događaja u ovoj zemlji.

“Očigledno je da se dešavaju ulični nemiri i veoma je važno da se građani Rusije uzdrže od boravka u područjima gde se dešavaju ulični nemiri. Nemamo ni najmanju želju da komentarišemo ili da se mešamo u ove stvari na bilo koji način, jer mi nemamo ništa sa njima. Ali, naravno, preporučujemo našim građanima da budu izuzetno oprezni”, poručio je portparol Kremlja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare