6. Marta 2023.

Jeftinim namirnicima do dobrog zdravlja: Nikako ne pretjerujte sa jednom

Gastroenterolog Perišić tvrdi da je veoma bitno u koje doba dana uzimamo određeni začin, ali i otkriva koji od njih najpovoljnije deluju na naš organizam.

“Ujutru bi trebalo koristiti samo senf jer je on antioksidans, svi ostali sastojci u okvira doručka su prooksidansi. Slanina, jaja, kobasice, maslac, viršle, sve to može, ali ukoliko kao dodatak uzimate senf koji je antioksidans”, rekao je prof. dr Perišić, pa dodao:

“Ručak je već teža hrana. Uz supu bi trebalo koristiti biber, zbog bolje probave. Ako, pak, preterate sa biberom, možete imati problema sa gorušicom. Dakle, sve u umerenim količinama. Supu je odlično začiniti renom, jednu kafenu kašičicu po tanjiru. Slatka tucana aleva paprika je odlična za ostatak ručka, pogotovo za decu. Jedna po porciji, pa proveriti da li vam odgovara ukus. Na taj način stimulišemo čitavi probavni sistem da bolje radi. Preteran unos začina može dovesti do dijareje”..

Kada je količina soli u hrani u pitanju, prof. dr Perišić je otkrio meru koja neće nepovoljno uticati po naše zdravlje:

“5 grama soli na 100 grama hrane, dakle, jedna nepuna kafena kašičica. Kada nema dovoljno soli u hrani, možemo imati mišićnu slabost. Ne treba ni preterivati, da se ne bi mnogo podigao kalijum”, objašnjava on.

Sirovo voće i povrće

Kada su začini u prahu u pitanju, prof. dr Perišić pre bira sirovo voće i povrće.

“Mladi luk ima neprijatan miris, ali recimo ukoliko se stavi u supu ili čorbu, miris nestaje, a inulin će ostati. Kod tih začina u prahu ne znam da li se gube hranljiva dejstva tokom termičke obrade. Inulin je jako bitan, luk je odličan probiotik. Ja sam uvek za sveže, to je uvek sigurnija opcija”, istiće ovaj stručnjak.

Nakon sumnji koje su se poslednjih dana pojavile u medijima, da zaslađivači izazivaju šlog, gastroenterolog izdvaja dva koja u odgovarajućoj dozi ne štete zdravlju.

“Ako se stevia koristi kao zaslađivač, trebalo bi koristiti jedan prstohvat po šoljici i nema nikakav sistemski efekat. Imamo i eritrol, koji ne bi trebalo koristiti više od pet kafenih kafičica dnevno, tada neće biti problema. Eritrol je zdraviji od stevije, jer se ekstraktuje iz grožđa, lubenice, breskve i kruške. Bitan je izbor, ali i doza”, zaključuje Perišića.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare