1. Marta 2023.

Goleada u “srpskom” derbiju – povratak Pogbe, asistencije Kostića i Ilića

Poslednji put je šest golova u duelu ovih rivala viđeno daleke 2001. u čuvenoj utakmici kada je Torino u drugom poluvremenz nadoknadio zaostatak od tri gola iz prvih 45 minuta.

Istorija ovih duela u 21. veku su nagovestila da bismo mogli da dobijemo još jednu minimalnu pobedu Juventusa, kojih je u poslednjih 15 godina bilo čak 10. Ipak, dobili smno mnogo više od toga.

Trener domaće ekipe Maks Alegri odlučio je da za ovaj susret kombinuje, te je svoje mesto u startnoj postavio pronašao Enco Barenečea, 21-godišnji vezista iz Juventusa koji se dokazao svojim igrama u Seriji C za mlađe kategorije „Stare dame“.

Odlučio se da mu od starta meč počnu standardni Dušan Vlahović i Filip Kostić, dok je Igor Jurić na drugoj strani meč otvorio sa postavom u kojoj su bili Ivan Ilić i Vanja Milinković-Savić, dok je Nemanja Radonjić ostao na klupi. Ispostaviće se da je to bio pravi potez dvojice stručnjaka, jer su naši fudbaleri imali učešća u golova.

A nismo dugo čekali da bismo videli prvi. Tačno je minut i 32 sekunde prošlo kada je posle kornera Torina šutirao defanzivac „bikova“ Alesandro Bonđorno, ali je Ščesni odbranio njegov udarac. Na nesreću polsjkog golmana, lopta se nakon njegove intervencije odbila do Jana Karamoa koji je iz neposredne blizine upisao u strelce.

Ne samo tu, već se bivši igrač Intera i Parme upisao i u istorijske stranice jer je to najbrži pogodak u torinskim derbijima u istoriji Serije A.

Ako to nije bilo dovoljno da nagovesti kako ovo neće biti tipičan duel dve od pet najboljih odbrana u Seriji A, onda je to ostatak prvih 45 minuta zasigurno uspeo.

Odmah su igrači Juventusa krenuli u napade koje je predvodio Filip Kostić. Mučio je tokom čitavog meča Singa na levoj strani terena, čak umalo uspeo da izbori penal, da bi u 16. minutu asistirao za izjednačujući pogodak svoje ekipe.

Sjajno se kretao Kostić, a to je ispoštovao Di Marija koji ga je proigrao. Centrirao je srpski fudbaler, a njegova lopta je mimoišla Rabioa i Vlahovića, da bi na drugoj stativi pronašla Kolumbijca.

Kvardado je uhvatio poluvolej i uz malo sreće i odbitak od Rodrigesa matirao Milinković-Savića.https://streamja.com/embed/pOmq5

Do poluvremena su viđena još dva gola i to je bio prvi put od 1995. da četiri gola bude postignuto u prvom poluvremenu ove utakmice. Tada je nedavno preminuli Đanluka Vijali bio dvostruki strelac.

Prvo je Antonio Sanabrija vratio prednost svom timu na dva minuta do kraja regularnog dela prvog poluvremena. Paragvajac je stigao do svog trećeg gola na asistenciju Ivana Ilića, što je prvo direktno učešće u golu srpskog veziste od dolaska u Torino.

Sjajno je centrirao po zemlji nekadašnji fudbaler Verone, a Sanabrija majstorski utrčao i još bolje okončao akciju šutem na prvu stativu. To je njegov šesti pogodak u sezoni, čime je izjednačio svoj najbolji učinak u Seriji A.

Međutim, ni njegov pogodak nije bio dovoljan ekipi Igora Jurića da na pauzu ode sa prednošću, jer je u prvom minutu nadoknade Danilo nakon kornera nekako ugurao loptu u mrežu. Ona se nakon njegovog udarca glavom odbila od stativu i pogodila golmana Torina. Gol tehnologija je pokazala da je lopta čitavim obimom prešla liniju.

U nastavku je Juventus bio daleko bolji protivnik i na kraju sasvim zasluženo slavio.

Od bitnijih detalja izdvajamo priliku Dušana Vlahovića koji je u 49. minutu imao jedan na jedan sa Milinković-Savićem, ali je pogodio prečku. Okvir gola se zatresao 20-ak minuta kasnije kada je polsjki vezista Karol Lineti oprobao udarac i pogodio prečku gola svog sunarodnika.

U tim trenucima se na teren vratio i Pol Pogba kojem je ovo bio debi u drugom mandatu u Juventusu. On je u crno-belom dresu odigrao 45 minuta od kako je letos došao iz Junajteda, ali je to bila prijateljska utakmica. Poslednji zvanični meč mu je bio protiv Liverpula u aprilu prošle godine, a upravo se na tom susretu Premijer lige i povredio.

Samo tri minuta po njegovom ulasku, nekadašnji igrač Torina Bremer je postigao gol glavom i u potpunosti preokrenuo rezultat. Do kraja je imao i asistenciju nakon što je poslednji dirao loptu posle centaršuta Filipa Kostića, a nakon čega je Adrijen Rabio postavio konačan rezultat u 81. minutu.

Serija A, 24. kolo:

Utorak
Kremoneze – Roma 2:1 (1:0)
Tsađut 17, Ćofani 83 – Spinacola 71
Juventus – Torino 4:2 (2:2)
Kvadrado 16, Danilo 45+1, Bremer 71, Rabio 81 – Karamo 2, Sanabrija 43

Subota
Empoli – Napoli 0:2 (0:2)
Ismajili 17ag, Osimen 28
Leće – Sasuolo 0:1 (0:0)
Torstved 65

Nedelja
Bolonja – Inter 1:0 (0:0)
Orsolini 76
Salernitana – Monca 3:0 (3:0)
Kulibali 52, Kastanos 66, Kandreva 71
Udineze – Specija 2:2 (1:1)
Beto 22, Pereira 55 – Nzola 6, 72
Milan – Atalanta 2:0 (1:0)
Muso 25ag, Mesias 87

Ponedeljak
Verona – Fiorentina 0:3 (0:2)
Barak 12, Kabral 38, Biragi 89
Lacio – Sampdorija 1:0 (0:0)
Luis Alberto 80

Meč je obeležio i potez trenera Torina Ivana Jurića koji je najpre u 60. minutu u igru uveo Nemanju Radonjića, samo da bi ga 14 minuta kasnije, nakon gola Bremera, izveo iz igre.

Zamenjen je i Dušan Vlahović u 86. minutu (propustio priliku da postane tek četvrti igrač Juventusa koji je postizao gol u obe utakmice u ligi protiv Torina u okviru jedne sezone), dok su preostala trojica srpskih igrača odigrala čitav meč.

Juventusu je ovo četvrta pobeda u nizu i trenutno su sedmi sa šest bodova zaostatka za Atalantom koja drži mesto koje vodi u Ligu konfernecija naredne sezone.

Torino je sa četiri boda manje na dve pozicije ispod i ne znaju za trijumf već tri kola tokom kojih su upisali i dva poraza.

Juventus u narednom kolu očekuje put u prestonicu i derbi sa Romom, dok će Torino ugostiti Bolonju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare