1. Marta 2023.

U kasi banjalučkog Vodovoda ove godine znatno manje para

Tako je, na osnovu finansijskog izvještaja “Vodovoda”, prošle godine neto dobit ovog preduzeća bila 246.832 KM, a pretprošle 959.000 maraka.

Osim toga, prihodi su lani iznosili 19,425 miliona KM, a godinu ranije 18,957 miliona KM, dok su rashodi 2022. godine iznosili 19,299 miliona KM, a u 2021. godini 18,148 miliona KM, što je za oko milion KM manje.

Duduković za “Nezavisne” potvrđuje da su ukidanje naknade za mjerno mjesto i rast drugih troškova, kao što je cijena struje, uticali na smanjenje prihoda.

“S druge strane, imali smo povećanje troškova električne energije i goriva, što nam je za nekih 300.000 KM povećalo troškove i rezultat je takav kakav je. Naravno, tu je bilo i rasta ostalih troškova, ali ovo su te konkretne stavke”, rekao je Duduković.

S obzirom na to da su im povećani troškovi poslovanja, a smanjeni prihodi, “Vodovod”, kako ističe, u takvim uslovima ne može funkcionisati.

“Sada imamo i dodatno povećanje cijene električne energije, koje će i dalje rasti, a samo u ovoj godini troškovi za struju su za 500.000 KM veći, pa samim tim ‘Vodovod’ ne može poslovati u tim uslovima. Moramo napomenuti da su nama u prošloj godini smanjeni prihodi, jer smo mi jedino preduzeće u Evropi koje ima niže cijene svojih usluga nego što je to bilo 2021. godine i apsolutno je neizdrživo u narednom periodu poslovati pod tim okolnostima”, kazao je Duduković.

Finansijski izvještaj ovog preduzeća pokazuje i da su lani troškovi plata, naknada i ostalih ličnih primanja iznosili oko 9,823 miliona, a pretprošle 8,955 miliona KM, a Duduković pojašnjava da je do toga došlo zbog povećanja plata zaposlenima.

“U julu prošle godine povećali smo plate zaposlenima za 10 odsto, a razlog je, prije svega, inflacija koja je bila prethodne godine. To je bio jedan od načina da zadržimo deficitarna zanimanja koja imamo u preduzeću, vodoinstalatere, bageriste, vozače, građevinske inženjere, a koji imaju veće plate u realnom sektoru nego što je to u javnim preduzećima.

Bez tih profila nema ni ‘Vodovoda’. U skladu s tim, i drugim radnicima smo morali povećati plate, jer nije u redu da jednima povećamo, a drugima ne”, ističe Duduković.

Upravo zbog toga što imaju veći broj zaposlenih, kako kaže Duduković, i ukupan broj radnih časova prošle godine je povećan za 60.000.

“To su, prije svega, radnici u sektoru održavanja, vodoinstalateri i pomoćni radnici, a imamo zaposlen i određen broj građevinskih inženjera, i to je u suštini ta razlika u broju časova”, dodaje on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare