28. Februara 2023.

Brnabić: Kredibilitet EU počiva na implementaciji ZSO

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da Zajednica srpskih opština sada mora da bude na dnevnom redu i naglasila da kredibilitet EU počiva na njenoj implementaciji.Brnabić: Kredibilitet EU počiva na implementaciji ZSOBrnabić: Kredibilitet EU počiva na implementaciji ZSO

BDP regiona porastao bi za sedam odsto ako bi svi ušli u Otvoreni Balkan

Ana Brnabić je izjavila da bi, kada bi sve zemlje regiona ušle u projekat Otvoreni Balkan, BDP regiona porastao za sedam odsto.

“Ako bi se u okviru inicijative Otvoreni Balkan primenili svi sporazumi koje imaju Albanija, Severna Makedonija i Srbija, to bi na godišnjem nivou doprinelo rastu BDP-a do jedan odsto, odnosno od 0,5 i 0,7 odsto, a ako bi se svi unutar Zapadnog Balkana priključili incijativi i ratifikovali i primenili sve sporazume o kojima razgovaramo, imali bismo potencijal da se u narednih nekoliko godina BDP regiona poveća za sedam odsto”, rekla je Brnabićeva.

“U smislu evropskih integracija, regionalne saradnje i stabilnog i mirnog regiona svakako tačka broj jedan je dijalog između Beograda i Prištine. U ovom trenutku zaista na dnevnom redu mora biti ZSO”, rekla je Brnabićeva i podsetila da je prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potpisan 2013. godine.

Naglasila je da će uskoro – 19. aprila – biti 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.

“Šest tačaka u Briselskom sporazumu odnosi se na ZSO i kredibilitet EU sada stoji na tome da se implementira ZSO, da se formira ZSO i da onda možemo da krenemo dalje”, rekla je Brnabićeva u uvodnom delu regionalne konferencije “Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, perspektive – Zapadni Balkan, Transatlantska saradnja i građansko društvo”, na kojoj je govorila o dva najvažnija spoljnopolitička cilja Srbije.

Rad na reformama u oblasti vladavine prava 

Podsetila je da je Srbija više nego ikada pre radila na reformama u oblasti vladavine prava i završila težak i kompleksan proces ustavnih amandmana, izmena ustava u oblasti pravosuđa…

“Usvojili smo sve zakone u oblasti pravosuđa, trebalo je da se usvoje i usklade s tim izmenama”, rekla je premijerka i naglasila da je sledeća velika stvar puna implementacija medijske strategije.

Ne radimo, kaže, to samo isključivo zbog naših integracija u EU.

“Kao predsednica Vlade verujem duboko da sve one refome koje implementiramo, koje su važne za nas i naše građane i privredu, koje će obezbediti da Srbija u političkom, ekonomskom, administrativnom smislu bude jača i stabilnija zemlja, te reforme će nas odvesti konačno do EU, ali kada ćemo postati član ipak zavisi od samih država članica”, rekla je Brnabićeva.

I ministarka za evropske integracije Tanja Miščević prisustvuje konferenciji, a na njoj su, između ostalih, govorili i norveški ambasador Jern Eugen Jelstad i američki ambasador Kristofer Hil.

Skup oraganizuje Balkanski fond za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD kao deo projekta “Jačanje evropskih integracija u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji” uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare