24. Februara 2023.

“Rosatom” odgovorio Britancima: Spremni smo na vaše sankcije

Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju “Rosatom” saopštila je da je preduzela sve mere kako bi sprečila uticaj britanskih sankcija na svoj rad.

“‘Rosatom’ je preduzeo sve mere da spreči uticaj sankcija Velike Britanije na svoje poslovanje. U svojim aktivnostima predviđamo različita scenarija, uključujući i uzimanje u obzir nemotivisanog i haotičnog sankcionog pritiska, i u tom pogledu unapred preduzimamo odgovarajuće poteze”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da sankcije Velike Britanije protiv rukovodstva ove kompanije, kao i niza drugih koje su deo državne korporacije, ne doprinose produktivnoj saradnji u nuklearnoj oblasti, već ugrožavaju međunarodnu nuklearnu bezbednost.

“Sve do sada, čak i u godinama potpunog odsustva političkog međusobnog razumevanja, nuklearna industrija, uzimajući u obzir njen dugi proizvodni ciklus i posebne pristupe u oblasti nuklearne bezbednosti, ostala je van političkog okruženja, isključivo u oblasti međunarodne saradnje i razvoja”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, pozicija ruske nuklearne industrije je nepromenjena.

“Mi smo uvek radili i radićemo širom sveta transparentno, u interesu partnera i uz striktno poštovanje međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva. ‘Rosatom’ je uvek, bez obzira na okolnosti, poštovao svoje međunarodne obaveze. Nastavićemo da ispunjavamo sve postojeće ugovore dokle god je to moguće”, naglasili su u državnoj korporaciji.

“Što se tiče zvaničnog reagovanja, njega će izneti rusko Ministarstvo spoljnih poslova”, napominje “Rosatom”.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je Rusiji nove sankcije koje se odnose na 92 pojedinca i entiteta, uključujući zabranu izvoza svih proizvoda koji mogu da se koriste na bojnom polju.

Kako se navodi, sankcije se uvode i prema više ruskih rukovodilaca, uključujući i zaposlene u nuklearnoj državnoj korporaciji “Rosatom”, odbrambenom sektoru i ruskim bankama, preneo je Rojters.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare