Globalna studija “Journal of Environmental Health” dokazala je da su u dva od svaka tri restorana u svetu laboratorijski testirane kriške limuna bile prekrivene bakterijama koje uzrokuju bolesti, uključujući fekalne bakterije. Na klinovima je otkriveno ukupno 25 različitih i potencijalno opasnih mikroorganizama.
Verovatnoća da ova studija izađe s tako šokantnim rezultatima bila je zapravo prilično velika, jer ne možete zapravo da kontrolišete higijenu zaposlenih u restoranu.
Gotovo da nema načina da se proveri ko od poslužitelja ne pere ruke nakon korištenja toaleta. Dakle, jedini način na koji možete da izbegnete pojavu bakterija sklonih bolestima s vaših pića jeste da osigurate da osoblje restorana nosi zaštitne rukavice.
Ako imate relativno slabiji imunološki sistem ili ulazite u duboku starost onda imate velike šanse da se razbolite od štetnih bakterija. Međutim, oni čiji imunološki sistem obično može da podnese mnogo smrtonosnije bakterije od onih na krišci limuna, ne moraju nužno da ga izbegavaju.
Zapravo, naša sopstvena kuhinja verovatno razmnožava više bakterija nego bilo koji restoran u gradu. Studije su zapravo pokazale da na kuhinjskoj dasci za sečenje može da bude do 200 puta više fekalnih bakterija nego na WC šolji. Zato, sledeći put kad budete sekli limun, pobrinite se da uništite bakterije pre nego što ga ubacite u svoje omiljeno piće.