9. Februara 2023.

Pobjeda Zvezde u Tel Avivu

Evroliga, 24. kolo
Makabi – Crvena zvezda 86:89
(18:18, 16:26, 21:25, 31:20)
Hala: Menora (Tel Aviv)
Sudije: Migel Anhel Peres, Arturas Sukis, Sebastijen Klivaz

Crveno-beli su tako napokon prekinuli negativan niz od četiri poraza u kontinentalnom takmičenju, a ujedno produžili i onaj pobednički protiv izraelskog predstavnika na pet.

Igrač utakmice je bio Nemanja Nedović koji je utakmicu završio sa 28 poena (5/7 za dva, 6/9 za tri), dve asistencije, po jednim skokom i ukradenom i četiri izgubljene lopte za nepunih 23 minuta na parketu.

Samo mu je jedna trojka falila da izjednači rekord kada je 2020. godine pogodio sedam šuteva iz daljine protiv Makabija na istom mestu i ostvario najbolji učinak u Evroligi u dresu Panatinaikosa sa 39 poena.

Pratili su ga “x” faktori na ovom meču Luka Mitrović i Ognjen Dobrić sa po 14, odnosno 12 poena. Dvocifreni su bili još Filip Petrušev sa 12 i Luka Vildosa sa 10 poena, od čega je veći deo stigao u penal završnici kada Argentincu nije zadrhtala ruka.

Na drugoj strani je utakmicu karijere odigrao Vejd Boldvin koji je meč završio sa 38 poena i po pet skokova i asistencija. Za tri je šutirao 6/9 uprkos činjenici da je pre ovog meča iz daljine bio na 28 odsto.

Bonzi Kolson je ostao na 16 poena i pet skokova, dok je dvocifren bio još samo Darun Hilijard sa 10 poena.

Međutim, brzo se budi Makabi i stiže do izjednačenja, ujedno i perioda kada je vladala najveća rezultatska neizvesnot na ovom meču. „Ponos Izraela“ je u nekoliko navrata tokom te „klackalice“ imao i prednost, ali sve je to otišlo u zaborav sa ulaskom u igru Nemanje Nedovića.

Čini se da je Zvezdin bek samo nastavio tamo gde je stao u ABA ligi protiv Igokee. Pogodio je dve trojke i imao još jedan koš sa kojim je održao svoju ekipu u igri i pripremio podlogu za ono što će uslediti u drugih 10 minuta.

Drugi kvartal je bolje otvorio domaćin, tačnije Bonzi Kolson koji se razigrao i postao prvi dvocifreni u redovima svoje ekipe. Međutim, stigao je odgovor sa druge strane. Nedović je „sipao“ trojke, Ivanović razigravao, a kada nije išlo drugačije u napadu bi se stvorio Petrušev i nudio druga rešenja.

Zvezda je na poluvreme otišla sa 10 poena prednosti, a da je Luka Vildosa od 44 postigao samo dva poena i to pred samu pauzu.

Da nije bilo loše organizacije Makabija na defanzivnom skoku u trećem kvartalu (kao i čitavom meču i sezoni, samo je ovde bilo najviše izraženo). Luka Mitrović je to u potpunosti iskoristio i samo tokom ovog perioda pokupio tri „otpatka“ koji su bili od krucijalne važnosti u sprečavanju naleta Vejda Boldvina.

Zvezda je u ovom delu igre stigla do najveće prednosti od 16 poena koju je imala i u poslednjem kvartalu, ali je sa izlaskom Nedovića iz igre usledio i najgori period igre te ekipe.

Makabi je postepeno smanjivao prednost, da bi naposletku došao do zaostatka od samo jednog poena i tako uveo meč u penal završnicu.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare