3. Februara 2023.

Upalu pluća ljudi često pomješaju sa običnom PREHLADOM

Veoma je važno da uočimo razliku i zaštitimo se na vreme

Upala pluća se vrlo često može pomešati sa običnom pregladom.Opšti simptomi (nespecifični) u pneumoniji slični su kao kod prehlade ili gripa, a razlika je u tome što traju duže. Najučestaliji među njima su:

groznica,
gubitak apetita,
umor,
mučnina,
povraćanje,
bol u prsima,
dijareja,
znojenje,
drhtavica,
kratak dah,
bolovi u mišićima i zglobovima,
glavobolja.
Stručnjaci objašnjavaju kako da identifikujete kašalj i groznicu koji izazivaju upalu pluća i predlažu nekoliko saveta za sprečavanje upale pluća tokom zime. Sezonske promene mogu da izazovu razne bolesti, a upala pluća je jedna od infekcija koju donose virusi i bakterije. Činjenica je da pneuomnija može da se javi u bilo koje doba godine, ali je tokom zime broj pacijenata nešto povećan.

Upala pluća se opisuje kao upala tkiva u jednom ili oba plućna krila i uzrokovana je infekcijom bakterija i virusa, koji su zarazni i mogu da se šire dalje kada zaražena osoba kašlje, kija ili čak razgovara. Zbog toga je važno da se na vreme preduzmu određene mere kako biste zaštiti sebe i svoje bližnje. 

Doktor Vivek Sing objasnio je da kada temperature padnu, verovatnije je da će bakterije, virusi i gljive ostati duže u vazduhu u obliku respiratornih kapljica.

– Pored toga, tokom zime, naš imunitet ima tendenciju da opadne, što slabi sistem i uzrokuje oštećenje disajnih puteva, stvarajući čist prolaz za bakterije i viruse da izazovu infekciju u plućima – dodao je on i otrkio nekoliko korisnih saveta kako da do toga ne dođe:

Dezinfikujte češće ruke
Izbegavajte kontakt sa bolesnim ljudima
Primenite zdrave navike: vežbanje, odmor i zdrava ishrana
Održavajte hidrataciju

Alo.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare