Verujemo da neke od najboljih namirnica za vaše zdravlje verovatno već imate u svom frižideru.
Semenke
Jedno od obeležja uravnotežene ishrane je dobar odnos omega-6 masnih kiselina i omega-3. Odnos 4:1 bio bi idealan, ali moderna američka ishrana više liči na odnos 20:1. To dovodi do debljanja koje nikome ne ide u priklog, pogotovo zdravlju pojedinca. Čia semenke i i lan nalaze se među najkoncentrisanijim izvorima omega-3.
Studije na životinjama sugerišu da ishrana bogata čia semenkama može smanjiti štetni LDL holesterol i može da zaštiti srce, a nedavna studija u časopisu Hypertension otkrila je da svakodnevna konzumacija proizvoda obogaćenih lanenim semenkama smanjuje krvni pritisak kod pacijenata sa bolestima perifernih arterija. Najbolje se apsorbira kad se lan samelje i doda žitaricama.
Ukoliko pak niste fan čia semenki, slobodno uvrstite orahe ili lešnike u svoju ishranu. Ove namirnice su takođe odličan izvor Omega 3 kiselina.
Jaja
Jaja su najbolji izvor vitamina B holina, esencijalnog hranjivog sastojka koji se koristi u izgradnji svih ćelijskih membrana tela. Nedostatak holina povezan je direktno sa genima koji uzrokuju nakupljanje masnoće na stomaku.
Jabuke
Nedavno istraživanje u Wape Forest Baptist Medical Centru pokazalo je da se za svakih 10 grama porasta topivih vlakana pojedenih dnevno visceralna masnoća smanjila za 3,7 posto tokom pet godina. Učesnici koji su svoju naviku svakodnevnog konzumiranja jabuka uparili sa 30 minuta vežbanja 2-4 puta nedeljno, zabeležili su pad akumulacije visceralne masti za 7,4 posto u istom vremenskom periodu.
Cimet
Prema brojnim istraživanjima, dokazano je da cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli koji poboljšavaju osetljivost na inzulin illi čak sposobnost našeg tela da skladišti masnoće i upravlja znacima gladi. Niz studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da dodavanje kašičice cimeta u obrok može pomoći stabilizaciji šećera u krvi.
Zelena salata
U novoj studiji Univerziteta William Paterson, koja je upoređivala 47 vrhunskih namirnica prema količini hranjivih sastojaka, moderna hrana našla se na 15. mestu na listi. Prema studiji sa Univerziteta Purdue, samo 3 grama mononezasićenih masti može pomoći telu da apsorbira karotenoide povrća (one čarobne molekule koji vas štite od hroničnih bolesti poput bolesti srca).