23. Januara 2023.

Vulkan nadomak Santorinija “raste” – kada bi mogla da bude sledeća erupcija

Na lokaciji na kojoj se smestilo ostrvo Santorini, susreću se dve velike kopnene ploče, kontinentalne Afrike i ploča Egejskog arhipelaga. Po mišljenju geologa, ovo je i jedan od razloga zbog čega na ovim prostorima dolazi do vulkanskih erupcija i potresa.

Koristeći seizmičke talase u proučavanju vulkana Kolumbo, kod Santorinija, istraživači su otkrili do sada nepoznatu komoru sa magmom koja raste.

Na 500 metara ispod površine Egejskog mora i na osam kilometara od Santorinija, nalazi se podvodni vulkan Kolumbo, koji se smatra jedenim od najaktivnijih. 

Tokom 2006. godine počela su obimnija istraživanja ovog vulkana, kada je otkriveno da se u njegovoj severoistočnoj oblasti nalaze hidrotermalni otvori, koji izbacuju vodu koja je bogata metalima.

Najnovijom studijom otkriveno je da na ovom prostoru postoji komora magme koja raste  i koja bi mogla da dovede do još  jedne erupcije.

Ostrvo Santorini smešteno je u kalderi

Naučnici sa “Imperijal koledža” u Londonu, koji su istraživali vulkan, zbog otežanog postavljanja seizmometara u području istraživanja vulkana odlučili da koriste druge metode u istraživanju.

Jedna od njih je metoda inverzije talasa i njegovih veštačkih seizmičkih talasa uz pomoć kojih je moguće otkriti da li je podzemna stena kruta ili meka poput magme.

Analiza dobijenih podataka je otkrila da se brzina ispod vulkana nakon stvaranja veštačkih talasa značajno smanjivala. Što prema njihovom mišljenju, ukazuje na prisustvo komore koja raste.

Autor studije geofizičar Kejtan Čapkivizu sa “Imperijal koledža” u Londonu i njegov tim smatraju da bi vulkan Kolumbo za 150 godina mogao da dostigne istu količinu magme kao pre 400 godina, a to bi izazvalo novu erupciju i potencijalno ugrozilo stanovništvo Santorinija, kao i turiste na njemu.

Strma obala zapadnog dela ostrva

Santorini je najjužnije ostrvo kikladskog arhipelaga, udaljeno 75 kilometara od kopna Grčke. Ostrvu na zapadnoj strani nedostaje deo kopna. To je prostor od 12 kilometara i vrh potopljenog vulkanskog kratera, koji se naziva kaldera. Ona nastaje kada se vulkan urušava. Zbog toga je zapadna strana ostrva Santorini strma i stenovita.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare