Šam rolnice
Sastojci:
Za lisnato testo:
450 g brašna
50 g putera
250 ml tople vode
2 žumanca
1 kašičica sirćeta
prstohvat soli
Za premaz:
450 g putera
50 g brašna
Za šam:
10 belanaca
600 g šećera
Priprema:
Za testo pomešajte brašno, so i puter, pa dodajte žumanca, sirće i toplu vodu. Mesite da dobijete glatko testo. Rastanjite ga oklagijom i namažite premazom od izmešanog brašna i putera. Savijte kao pismo i rastanjite oklagijom u pravougaonik. Ponovite isto još jednom. Savijte tako da desna trećina preklopi srednju trećinu, a onda preklopite levom stranom i ostavite da stoji pola sata u frižideru. Ponovite isti postupak još 2 puta. Testo rastanjite oklagijom u oblik pravougaonika, isecite na trake i obmotajte ih oko modlica za rolne. Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Za šam umutiti belanca u čvrst sneg i dodavati malo po malo šećera. Mutite dok se šećer istopi. Ohlađene rolne napunite šamom. Po želji pospite ih šećerom u prahu.
Alo.rs