Prema jednom japanskom istraživanju to je velika greška koju ljudi često prave. Mrlje ne znače da su banane loše naprotiv: zrele banane proizvode materije koje čak mogu da spreče nastanak kancerogenih oboljenja, a postoji i još veliki broj razloga zašto je dobro jesti prezrele banane jer one na telo utiču vrlo pozitivno.
Sprečavaju pojavu gorušice
Zrele banane deluju poput laganog antacida. Neutrališu kiseline i opuštaju organe za varenje. Jedna banana nakon bogatog jela može da spreči tegobe u području usta i grla kao što su gorušica i nadimanje.
Poboljšavaju rad creva
Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže materije koje pokreću creva.
Poboljšavaju raspoloženje
Banane sa mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava raspoloženje i omogućava lako upadanje u san. Osim toga, banane sadrže vitamin B i antistresne minerale magnezijum i kalijum – koji su zaslužni za dobro funkcionisanje nervnog sistema.
Snižavaju krvni pritisak
Pacijenti sa visokim krvnim pritiskom treba što je manje moguće da unose natrijum jer namirnice bogate ovim mineralom povećavaju vrednosti krvnog pritiska. Umesto toga treba jesti namirnice bogate kalijumom – poput prezrelih banana – kako bi se normalizovao pritisak.
Daju energiju
Banane jako brzo zasite. Sadrže biljni skrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportisti često jedu banane za brzi oporavak). Telesna izdržljivost se pojačava dejstvom glikemijskih ugljenih hidrata, mineralima i vitaminima iz banane. Kalijum dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezijum iz banane deluje na funkciju mozga, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.
Povećavaju nivo gvožđa
Gvožđe je jedan od sastavnih delova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kiseonika u telu. Banane sa smeđim mrljama bogate su gvožđem i jako su dobre protiv anemije.
Izvor: B92