Goran Abramović osvojio je 1.mesto na svetskom takmičenju u pravljenju tradicionalne napolitanske pice.Razgovor Ivane Milenković i Gorana Abramovića
„Prošle godine sam postao svetski šampion u Napulju za tradicionalnu picu napolitanu, pravio sam picu Margaritu. U novembru je tradicionalno u Portu održana svečanost za svetske šampione, gde sam bio pozvan i gde sam pobedio”, rekao je Goran Abramović.
Dodaje da su među takmičarima u pitanju nijanse i da je važno da se tog dana poklope kockice, da bude vaš dan i sve kako treba i da rezultatima pokažete da lui ste najbolji ili niste.
„Recept za picu ne postoji, iskustvo je ključ. Vreme za koje radite picu je ključ vašeg uspeha. Prva i velika stvar za dobru picu je testo, najveća tajna je osećaj za testo. Zatim, namirnice koje koristite treba da budu kvalitetne, bitna stvar je pica peć i naravno pica majstor koji pravi proizvod nazvan pica”, istakao je pica-majstor.
U svetu je poznato oko pet vrsta pica.Poslednjih 20 godina najpopularnija je Napolitana.
Pica je na Uneskovoj listi nematerijalne baštine.
RTSmagazin.