21. Decembra 2025.

RECEPT ZA POSNE ČUPAVCE: Idealno rješenje ukoliko tražite preukusnu poslasticu

Miris čokolade i kokosa uvijek budi posebno raspoloženje, naročito u danima posta kada se svima jedu poslastice koje su i dozvoljene i neodoljive.

Posni čupavci su upravo takav kolač – mekan, sočan i bogatog ukusa, a pritom jednostavan za pripremu. Savršeni su za božićni post, ali se bez ikakvog problema mogu poslužiti i na slavi kao što je Sveti Nikola. Toliko su ukusni da ih rado jedu i oni koji ne poste, bez razmišljanja o sastojcima.

Sastojci:

  • Za biskvit:
  • 30 kašika brašna
  • 20 kašika šećera
  • 25 kašika ulja
  • 35 kašika vode
  • 1 i po prašak za pecivo
  • Za sos i posip:
  • 50 g kakaoa
  • 150 g šećera
  • 1 dl vode
  • 50 g posne čokolade za kuvanje
  • 200 g margarina
  • 200 g kokosa

Priprema:

1. korak: Mješanje suvih sastojaka

U većoj činiji pomješati brašno i prašak za pecivo, pa dodati šećer i sjediniti suve sastojke.

3. korak: Pečenje kore

Smjesu sipati u podmazan pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 15–20 minuta, dok blago ne porumeni. Proveriti čačkalicom da li je biskvit pečen, pa ostaviti da se ohladi.

4. korak: Kuvanje čokoladnog sosa

U šerpici pomješati kakao i šećer sa 1 dl vode i zagrijavati na tihoj vatri uz mješanje. Kada se masa sjedini, dodati posnu čokoladu i margarin, pa mješati dok se sve potpuno ne otopi i dobije glatka glazura.

5. korak: Umakanje u sos i valjanje u kokos

Ohlađen biskvit isjeći na kockice. Svaku kockicu kratko umočiti u mlaku čokoladni sos, a zatim uvaljati u kokos. Ređati na tacnu i ostaviti da se stegnu prije služenja.

Mondo.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare