19. Decembra 2025.

Posni keks sa čokoladom

Donosimo vam recept za posni keks sa čokoladom.

SASTOJCI:

380 g mekog brašna

200 g šećera

6 g praška za pecivo

kašičica sode bikarbone

250 g posnog margarina

100 g banane

250 g sjeckanih oraha

240 g čokolade za kuvanje

PRIPREMA:

U posudi izmiksajte margarin sobne temperature i šećer. Dodajte izgnječenu bananu i još malo izmiksajte. Dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom u nekoliko navrata, zatim i sjeckane orahe i sve dobro zamijesite rukom. Tada dodajte i sjeckanu čokoladu. Mijesite još malo da se čokolada ravnomjerno rasporedi u tijestu. Smjesu ostavite u frižider na 20 minuta kako biste lakše formirali keksiće. Za to vrijeme pripremite pleh 40×30 cm i obložite ga pek-papirom. Od smjese formirajte kuglice cca 30 g težine i rasporedite ih u pleh sa obaveznim razmacima između kuglica. Kako bi bili fino oblikovani, keksiće dodatno malo spljoštite. Keks pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni sa ventilacijom oko 10 minuta. Vrlo je važno da keks ne izgori i zato pečenje prilagodite vašoj rerni.

  • Recept preuzet sa stranice “My Mili Cake”.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare