16. Decembra 2025.

Riblje pljeskavice nikad sočnije: Gotove za samo 25 minuta

Riblje pljeskavice su savršen izbor kad želite brz, sočan i aromatičan obrok, hrskave spolja, meke iznutra.

U ovom receptu starog ribara kombinuju se nježna riba, luk, svježa šargarepa i mirisni peršun, a sve to spojeno prezlama i začinima daje pun ukus koji svi obožavaju.

Priprema ovih posnih pljeskavica traje samo 25–30 minuta, pa su idealne za užurbane dane božićnog posta. Ove pljeskavice od ribe možete poslužiti uz krompir-salatu, grilovano povrće ili u lepinji.

Portal “Žena Blic” objavio je kako da napavavite riblje pljeskavice po receptu starog ribara.

Sastojci:

500 g fileta ribe (oslić, skuša, šaran ili tilapija)

1 glavica crnog luka

2 čena bijelog luka

1 šargarepa (rendana)

2 kašike sjeckanog peršuna

4–5 kašika prezli (po potrebi malo više)

1 kašičica senfa (po želji)

1/2 kašičice soli (ili po ukusu)

biber, origano ili mješavina začina po ukusu

2–3 kašike ulja za pečenje

Opcionalno: kašičica limunovog soka ili korica limuna zbog svježine ukusa.

Priprema:

Ako koristite smrznutu ribu, prethodno je odmrznite i dobro ocedite od viška vode. Ukoliko je potrebno, odstranite kosti i kožu.

Ribu sameljite u blenderu ili provucite kroz mašinu za meso. Dodajte sitno sjeckan crni luk, sitno rendanu šargarepu, izgnječen bijeli luk, peršun, so, biber i senf. Po želji dodajte i limun.

U smjesu dodajte prezle i dobro sjedinite. Trebalo bi da bude kompaktna, ali ne pretvrda. Ako je previše mekana, dodajte još malo prezli.

Oblikujte male pljeskavice i blago ih pritisnite da dobiju lijep oblik.

Pečenje:

U zagrijani tiganj sipajte malo ulja i pecite pljeskavice na srednjoj temperaturi 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Mogu se peći i u rerni na 200°C oko 20 minuta (premazati blagim slojem ulja).

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare