Vitamin A u organizam možemo uneti na više načina, ali najprirodniji i najjednostavniji put je uravnotežena ishrana.
Iako se o njemu govori ređe nego o vitaminima C, D ili E, vitamin A ima jednako važnu ulogu u očuvanju zdravlja. U organizam ga možemo uneti na više načina, ali najprirodniji i najjednostavniji put je uravnotežena ishrana. Nutricionistkinja Danica Premireli u razgovoru za portal Eating Well istakla je ključne dobrobiti ovog vitamina.
Čuva vid
Vitamin A najčešće se povezuje s dobrim vidom, posebno noćnim. Njegov nedostatak može dovesti do noćnog slepila, a osim toga, važan je i za normalnu funkciju rožnjače.
Antioksidativni učinak
Karotenoidi, biljni pigmenti koji se u telu mogu pretvoriti u vitamin A, deluju kao moćni antioksidansi. Oni štite ćelije od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom — procesom koji s vremenom može podstaći hronične upale i povećati verovatnoću razvoja dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja potvrđuju da ishrana bogata karotenoidima može smanjiti taj rizik.
Saveznik imuniteta
Iako se u kontekstu imuniteta često spominju vitamini C i E, vitamin A jednako je važan za pravilno funkcionisanje odbrambenog sistema. Posebno je bitan za stvaranje sluzi koja “zarobljava” štetne mikroorganizme pre nego što se prošire, kao i za razvoj epitelnih ćelija koje čine prvu liniju zaštite naših organa od patogena.
Gde ga pronaći?
Ovaj vitamin prirodno se nalazi u brojnim namirnicama biljnog i životinjskog porekla, pa većina ljudi može zadovoljiti dnevne potrebe bez dodataka ishrani.
Najbolji biljni izvori vitamina A su namirnice intenzivnih boja – narandžaste, žute, crvene i tamnozelene – poput šargarepe, batata, spanaća, dinje i crvene paprike, bogatih beta-karotenom. Od životinjskih proizvoda izdvajaju se jaja, sir i masnija riba.
Foto: Shutterstock/AYO Production
Izvor: B92