Jednostavan recept za posnu proju od kukuruznog brašna – brzo pripremljena, ukusna i idealna za doručak, užinu ili lagani obrok.
Sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml ulja
- 500 ml kisele vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašike sjemenki po želji (susam, lan, suncokret)
Priprema:
Pripremite suve sastojke:
U velikoj posudi pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so. Ukoliko koristite sjemenke, dodajte ih odmah.
Dodajte ulje:
Sipajte ulje u mješavinu suvih sastojaka i dobro promiješajte da se sve sjedini.
Dodajte kiselu vodu:
Postepeno ulivajte kiselu vodu, mješajući dok smjesa ne postane glatka i homogena.
Sipajte u kalupe:
Smjesu prelijte u silikonske kalupe za proju ili u jedan veći kalup za hljeb.
Pecite:
Stavite kalup u prethodno zagrijanu rernu na 180°C i pecite oko 40 minuta, dok proja ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Savjeti za serviranje
Posna proja je odlična za doručak, užinu ili večeru.
Možete je jesti samu ili uz sezonske namaze, salate i variva.
Ako želite hrskavu koricu, pecite u većem kalupu i kratko prije nego što je izvadite, prelijte malo ulja po vrhu, prenosi Kurir.