4. Decembra 2025.

Naša usta za samo nekoliko sekundi reaguju na šećer – evo šta se dešava kada jedemo slatko

Kraj godine je prepun prilika za uživanje u prazničnim slatkišima, ali baš taj period postaje ozbiljan test za naše zube. Dok uživamo u kolačima i bombonama, u našim ustima već kreće proces koji daje prednost bakterijama i povećava rizik od karijesa. Evo šta se zapravo dešava svaki put kada pojedemo nešto slatko.

Čim pri prvom zalogaju osetimo sladak ukus torte, lizalice ili kolača, odmah se pokreće proces koji često ne primećujemo: Bakterije u našim ustima istog trenutka koriste šećere kao gorivo i za samo nekoliko sekundi počinju da se razmnožavaju. Dok ih pretvaraju u energiju, istovremeno proizvode velike količine kiselina. Za samo minut ili dva, kiselost u ustima nam dovoljno poraste da počne da narušava minerale koji grade zubne gleđi.

Pljuvačka u tom trenutku igra važnu ulogu – ona ispira višak šećera i postepeno neutrališe kiseline, tako da štiti zube pre nego što šteta postane vidljiva. Pored toga, u ustima postoje i bakterije koje se suprotstavljaju onima koje izazivaju karijes, “takmiče” se za prostor i pomažu da se kiselost vrati u normalu.

Kako slatkiši dovode do nastanka karijesa 

Stalno grickanje slatkiša ili svakodnevno konzumiranje zaslađenih napitaka daje veliku prednost štetnim bakterijama, toliko da ni pljuvačka ni korisne bakterije ne mogu da nadoknade štetu.

Štetne bakterije ne koriste šećer samo kao hranu – od njega stvaraju i lepljiv sloj na zubima, poznat kao biofilm. To je svojevrsni zaštitni sloj koji se čvrsto vezuje za površinu zuba i koju je teško ukloniti bez četkanja ili profesionalnog čišćenja.

Ovaj sloj deluje kao barijera: Pljuvačka više ne može efikasno da stigne do površine zuba i neutrališe kiseline, a dobre bakterije teško opstaju u takvom okruženju. Za razliku od njih, bakterije koje uzrokuju karijes lakše podnose kiseline i u tom zaštićenom okruženju se brzo šire, održavajući visoku kiselost i postepeno oduzimajući minerale iz gleđi dok se ne pojave vidljive ili bolne promene, prenosi “Sajens alert”.

Kako možemo zaštititi zube – ali i uživati u slatkom

Ipak, ovaj proces može da se uspori ili spreči uz nekoliko jednostavnih navika. Ograničenje unosa šećera je prvi korak, a slatku hranu je najbolje jesti uz druge obroke, kada je proizvodnja pljuvačke pojačana i prirodno ispira zube.

Česte slatke užine tokom dana, posebno one zaslađene stonim šećerom ili kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze, drže kiselost stalno povišenom, pa je najbolje da ih što više izbegavate. Redovno pranje zuba, posebno nakon jela, uklanja deo plaka pre nego što se prethodno navedeni biofilm učvrsti. Na kraju, svakodnevno čišćenje zuba koncem je takođe važan deo higijene zuba i usne duplje, jer dostiže delove koji su četkici nedostupni.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare