30. Novembra 2025.

Ove četiri navike mogu ozbiljno da oštete jetru

Bolesti jetre sve su češće i uglavnom su povezane sa našim načinom života i prehrambenim navikama. Iako genetika i spoljni faktori imaju ulogu, većina rizika proizlazi iz svakodnevnih odluka koje donosimo.

Jetra je ključni organ – odgovorna je za detoksikaciju, razgradnju hranljivih materija i proizvodnju važnih proteina. Hronična oštećenja često napreduju godinama bez simptoma, a krajnji ishod može biti masna jetra, ciroza ili, u najtežim slučajevima, rak.

Gastroenterolog dr Saurab Seti upozorava na četiri uobičajene navike koje značajno povećavaju rizik od oboljenja jetre. Svest o tim navikama prvi je korak ka boljoj zaštiti ovog vitalnog organa.

Prerađeno meso

Kobasice, viršle i slični proizvodi puni su nitrata i drugih hemikalija. Njihova redovna konzumacija može izazvati hroničnu upalu jetre, što povećava rizik od fibroze, ciroze i raka. Umesto toga, dr Seti savetuje da birate sveže i minimalno obrađene izvore proteina, poput nemasnog mesa, ribe i mahunarki.

Alkohol

Alkohol je jedan od najpoznatijih uzročnika oštećenja jetre. Kada ga telo razgrađuje, jetra se dodatno opterećuje, što vremenom dovodi do nakupljanja masti i stvaranja ožiljaka – stanje poznato kao ciroza. Ograničavanje ili potpuno izbacivanje alkohola ključan je korak za zdravlje jetre.

Slatka pića

Gazirani sokovi i energetski napici bogati su fruktozom koju jetra pretvara u mast. To može dovesti do nealkoholne masne bolesti jetre koja povećava rizik od raka. Umesto ovih pića, preporučuje se voda ili nezaslađen čaj.

Pržena hrana

Hrana poput pomfrita ili pržene piletine sadrži štetne masti koje izazivaju oksidativni stres i upalu. Umesto prženja, bolje je birati pečenje, kuvanje ili pripremu na roštilju. Takvi načini pripreme čuvaju hranljive materije i smanjuju opterećenje jetre.

Foto: Natalia Sem/Shutterstock

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare