21. Novembra 2025.

Najkremastiji i najeftiniji kolač bez pečenja: Griz kocke s bijelom čokoladom

Svi volimo uživati u slatkim poslasticama koje nas vraćaju u djetinjstvo. Među njima je i ovaj izuzetno kremasti kolač – neodoljiv, jednostavan za pripremu i pristupačan.

Također, ne peče se što je odlična vijest za sve koji vole brze deserte, te može da ga napravi i potpuni početnik u kuhanju.

Sastojci

  • 125 g petit keksa
  • 1 litra mlijeka
  • 200 g griza
  • 180 g šećera
  • 130 g maslaca
  • 50 g bijele čokolade
  • šlag za ukras
  • po želji mljeveni lješnjaci, bademi ili keks za ukras

Priprema

Petit kekse kratko umočite u malo mlijeka i poredajte ih u pleh dimenzija 20×30 cm, prethodno obložen folijom ili pek papirom. Odvojite malo mlijeka od ukupnog litra i pomiješajte ga sa grizom i šećerom. Preostalo mlijeko zagrijte do ključanja, a zatim u njega lagano umiješajte smjesu sa grizom. Kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne poput pudinga. U vrelu kremastu masu dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Pokrijte krem prozirnom folijom i ostavite da se hladi. Izmiksajte omekšali maslac, pa mu postepeno dodajte ohlađeni krem. Nastavite miksanje dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu. Krem izlijte preko podloge od petit keksa i ravnomjerno rasporedite. Po želji pospite mljevenim lješnicima, bademima ili mljevenim keksom za dodatnu teksturu i ukus.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare