Ako volite spoj čokolade i kikiriki putera, ove štanglice su prava poslastica za vas! Ne zahtjevaju pečenje, prave se brzo i lako, a rezultat je bogat, kremast desert koji se topi u ustima.
Potrebno vam je samo pet sastojaka i desetak minuta da ih spremite. Ostatak posla odradi frižider. Idealne su kada želite nešto slatko, a nemate volje da uključujete rernu.
Ove štanglice su savršene uz kafu, za dječije rođendane ili kao slatka energija tokom dana. Čuvajte ih u frižideru i uživajte u svakom zalogaju!
Vrijeme pripreme:
10 minuta + 2 sata hlađenja
Sastojci:
1 šolja (226 g) neslanog putera, otopljenog i blago prohlađenog
1 ½ šolja (396 g) kremastog kikiriki putera, podijeljeno
1 ¾ šolja (210 g) šećera u prahu
2 šolje (240 g) mljevenih keksa (graham ili petit beurre)
1 ½ šolja (270 g) čokoladnih kapljica (poluslatkih ili mlječnih)
Priprema:
Obložite kvadratni kalup (20×20 ili 23×23 cm) papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom.
U velikoj posudi pomješajte otopljeni puter i 1¼ šolje (330 g) kikiriki putera. Mikserom na srednjoj brzini (ili ručno) dobro sjedinite smjesu.
Ubacite šećer u prahu i mutite dok se potpuno ne sjedini, pa dodajte mljeveni keks i spatulom sve ujednačite. Dobijenu smjesu prenesite u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite. Stavite u frižider dok pravite glazuru.
U posudi pogodnoj za mikrotalasnu pomješajte čokoladne kapljice i preostali dio ¼ šolje (66 g) kikiriki putera. Zagrijavajte na 100 odsto snage u intervalima od 30-40 sekundi, miješajući između svakog.
Kada ostane samo par komadića čokolade, dobro promješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Prelijte čokoladnu glazuru preko baze od kikiriki putera i poravnajte površinu. Ohladite najmanje dva sata, zatim izvadite iz kalupa i isjecite na štanglice.
Nezavisne.com