Čokoladne vanilice su slatkiš koji se uvijek dobro prihvata, bez obzira na uzrast. Njihova kombinacija hrskavog tijesta, aromatičnih badema, osvježavajuće limunove kore i bogatog čokoladnog preliva čini ih neodoljivim desertom za svaku priliku.
Uz dodatak džema od višanja i posipanje prah šećerom, svaka vanilica postaje mala umjetnička kreacija na tanjiru. Idealne su kao završetak svečanog obroka, ali i kao slatki zalogaj uz popodnevnu kafu ili čašu bijelog vina.
Priprema zahtijeva malo vremena i strpljenja, ali rezultat je desert koji će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce.
Vrijeme pripreme:
45 minuta
Sastojci:
250 g putera
200 g brašna
200 g mljevenih badema
7 kašika šećera
1 limunova kora
2 kesice vanilin šećera
100 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
200 g džema od višanja
50 g šećera u prahu
Priprema:
U dubljem sudu pomješajte brašno, puter, vanilin šećer, običan šećer i mljevene bademe. Dodajte sitno narendanu koru limuna i mjesite rukama dok ne dobijete homogeno tijesto. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto oklagijom i modlom vadite okrugle oblike. Poređajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Nakon pečenja, izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade.
Čokoladu izlomite i stavite u šerpu sa jednom kašikom ulja na laganu vatru, miješajući dok se potpuno ne rastopi. Polovinu ispečenih vanilica umačite jednom stranom u čokoladu i stavite ih na aluminijumsku foliju čokoladnom stranom nagore da se stegnu. Preostale vanilice premažite džemom od višanja i pažljivo na svaku stavite po jednu vanilicu sa čokoladnim prelivom.
Jednu stranu vanilica pospite prah šećerom kroz cjediljku. Vanilice poređajte na tacnu za serviranje i ukrasite bijelom šećernom ružom i četiri zelene šećerna lista. Za potpuni užitak, desert poslužite uz kvalitetno suvo bijelo vino od sorte Šardone, rashlađeno na 10-12 stepeni, ili uz šoljicu svježe skuvane crne kafe.
Prijatno!