8. Novembra 2025.

Bakin recept za proju koja vraća u detinjstvo: Sa ovim nema greške

Nema ništa lepše od starinskog recepta za proju koji mirisom vraća u detinjstvo.

Nema lepšeg početka dana od mirisa sveže pečene proje. Ovaj jednostavan i starinski specijalitet od kukuruznog brašna omiljen je u srpskim porodicama već generacijama.

Mekana, zlatna i puna ukusa, proja se savršeno slaže uz čašu jogurta, ali i kao prilog uz sarmu ili podvarak. Priprema je brza, a rezultat – pravi domaći doručak koji greje dušu i telo.

Sastojci:

– 350–400 g kukuruznog brašna

– 1 čaša mlake vode (malo veća od standardne čaše)

– 1 prašak za pecivo

– So po ukusu

– Mast ili ulje za podmazivanje tepsije

Priprema:

U veću činiju stavite kukuruzno brašno, dodajte prašak za pecivo i so.

Postepeno sipajte mlaku vodu i mešajte dok ne dobijete smesu gušću od one za palačinke. Po potrebi dodajte još malo vode. Podmažite tepsiju mašću ili uljem.

Sipajte smesu u pripremljenu tepsiju i poravnajte varjačom ili kašikom. Stavite u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 15–20 minuta, dok proja ne dobije zlatnu boju.

Ispečenu proju lagano poprskajte vodom, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi – tako ostaje mekana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare