4. Novembra 2025.

Viralni desert: Tople jabuke u lisnatom tijestu koje nestaju u trenu

Ako postoji desert koji u posljednje okupira društvene mreže, to su svakako “krofne” od jabuka, poslastica koja savršeno spaja jednostavnost, toplinu domaćih kolača i malo kulinarske mašte. Iako tehnički nisu klasične krafne, ovaj recept oduševio je internet: tanke ploške jabuka pažljivo su umotane u lisnato tijesto i pretvorene u malene, rustikalne krugove.

Priprema traje tek nekoliko minuta, a rezultat je desert koji izgleda impresivno, miriše na cimet i topli šećer, te hrskavo puca pod vilicom otkrivajući sočnu, aromatičnu jabuku u sredini. Idealan je za sve one trenutke kada želiš nešto domaće, slatko i posebno, a nemaš vremena za dugotrajnu pripremu.

Sastojci:

  • jabuke
  • 1 pravougaono lisnato tijesto
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1–2 kašičice cimeta
  • pola kašićice soli

https://www.instagram.com/reel/CyD-oIbO-dw/?utm_source=ig_web_copy_link

Priprema:

Oguli jabuke, izreži ih na tanke kolutove i odstrani košpice. Lisnato tijesto razvaljaj i nareži na trakice širine 2–3 cm, pa svaku krišku jabuke nježno obmotaj jednom trakicom tijesta.

Premaži mlijekom, a zatim izdašno uvaljaj u mješavinu smeđeg šećera, cimeta i malo soli. Složi ih na lim obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj rerni na 180 °C oko 20–25 minuta, dok ne porumene.

Posluži ih još tople.

Uživaj!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare