3. Novembra 2025.

Ova svakodnevna navika uništava jetru, a nema veze s alkoholom

Jetra ne voli pet stvari – one su najpogubnije, izbacite ih. Ponekad nam je teško odreći se pojedinih namirnica, naročito slatkiša i grickalica.

Mogli bismo ih jesti danima – jednostavno, organizam ih traži. Ali treba znati da naše tijelo reaguje na sve što konzumiramo. Tako se dešava da čak i namirnice koje na prvi pogled djeluju bezazleno mogu negativno uticati na naše zdravlje i uništavati jetru.

Šta kažu istraživanja?

Istraživanja pokazuju da konzumiranje umjerenih količina dodatih šećera može udvostručiti proizvodnju masti u jetri, što može dovesti do bolesti masne jetre, ali i dijabetesa tipa 2. Unos čak i manjih količina tog šećera može izazvati promjene u metabolizmu.

U studiji objavljenoj u Journal of Hepatology utvrđeno je da fruktoza (šećer) u tečnom obliku može uticati na metabolizam jetre. U studiji je učestvovalo 94 muškaraca starosne dobi između 18 i 30 godina, s indeksom tjelesne mase ispod 24. Istraživači su ih odabrali upravo zbog manje tjelesne mase, kako bi smanjili mogućnost da su već razvili masnu jetru.

Iako učesnici nisu unosili više kalorija nego prije studije, dodavanje napitaka zaslađenih šećerom i konzumiranje fruktoze uticali su na njihovo zdravlje – uključujući i povećanje proizvodnje masti u jetri.

Američko udruženje za srce savjetuje da ne unosimo više od 6% dnevnih kalorija iz dodatog šećera. Primjera radi, mnoge žene trebale bi konzumirati najviše 100 kalorija (oko šest kašičica ili 25 g šećera dnevno), a muškarci oko 150 kalorija (devet kašičica ili 36 g).

Ipak, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvještava da prosječan Amerikanac unese čak 17 kašičica fruktoze dnevno. Razlog je jednostavan – mnoga prerađena hrana koju jedemo svakodnevno sadrži dodate šećere, često „skrivene“. Mogu se naći u žitaricama za doručak, sirevima, pa čak i u gotovim obrocima iz mikrotalasne pećnice.

Flaširana pića, naročito zaslađeni sokovi, predstavljaju pravi alarm za uzbunu. Ako želite da vaša ishrana bude izbalansirana i da imate zdravu jetru, pogledajte navike koje bi trebalo izbjegavati.

1. Šećer i slatka pića

Pića zaslađena šećerom – poput gaziranih i sportskih pića, kao i deserti i slatkiši – glavni su izvor dodatog šećera koji šteti jetri. Šećer i kukuruzni sirup iz ovih izvora pretvaraju se u masti jer nisu izvor energije koju tijelo odmah koristi.

2. Rafinisani ugljikohidrati

Sve vrste peciva i kolača napravljene od rafinisanih žitarica – đevreci, krofne, peciva, bijeli hljeb, lepinje za burger ili hot-dog – podižu nivo šećera u krvi i mogu dovesti do insulinske rezistencije.

3. Prerađena hrana

Smrznute večere, sve što dolazi u kutiji ili konzervi, predstavlja visoko obrađenu hranu. Takve namirnice sadrže ne samo rafinisane ugljikohidrate i dodate šećere, već i velike količine soli, što dodatno opterećuje jetru.

4. Crveno meso

Iako je zdravo u umjerenim količinama i preporučljivo za osobe koje su malokrvne, crveno meso ima i svoje loše strane. Kao izvor zasićenih masti, povezano je s razvojem masne jetre. Hrana bogata mastima povećava nivo triglicerida u jetri.

5. Alkohol

O štetnosti alkohola ne treba mnogo govoriti. Čak i umjerena konzumacija može dovesti do nakupljanja masti u jetri. Ako je moguće, preporučuje se potpuno izbjegavanje alkohola.

Glassrpske.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare