28. Oktobra 2025.

Uz ovaj trik bajat hljeb postaje svjež i hrskav

Vjerovali ili ne – moguće je vratiti hljebu i pecivima koji počinju da postaju bajati hrskavi, opet izdašan i mekan život. Tajna je u korišćenju kombinacije vlage i toplote, bilo u rerni ili mikrotalasnoj.

Jedina mana vekni i pecivu je to što, pošto ne sadrže konzervanse kao industrijski proizvedeni hljeb i kroasani, brzo postaju bajati. Stručnjaci kažu da su kroasani u „vrhunskoj formi“ samo jedan dan. Baget može da traje dva, dok vekna hljeba od kiselog tijesta može da traje tri dana. Srećom, postoje jednostavni načini da „osvježite“ i vekne i peciva, kaže Aran Gojoaga, autor knjige „Umjetnost hljeba bez glutena”. I dok se njena knjiga fokusira na peciva bez glutena, njeni savjeti funkcionišu i za hljebove sa glutenom, piše Politika Magazin

Kako da osvježite vekne hleba

Recimo da ste uživali u pola vekne kiselog tijesta i da biste drugu polovinu željeli da poslužite sa čorbom umjesto da samo pravite krutone od njega. Evo trika, kaže Gojoaga: potopite veknu pod hladnu vodu 10 sekundi da se svuda navlaži. Zatim je stavite u rernu 10 minuta na 175 stepeni Celzijusa. Ta kombinacija vlage i toplote je ono što čini magiju.

„Ponovo ćete dobiti hrskavu koru”, piše. Potopiti hljeb pod vodu može djelovati kontraintuitivno. Ali, Gojoaga kaže da je voda čvrsta.

„Vraća vlagu hljebu i pomaže u sprečavanju da kora izgori tokom pečenja.”

Voda prodire, a molekuli skroba hljeba omekšavaju i ponovo bubre.

Kako da osvježite kriške hleba

Ako namjeravate da kriškama hljeba vratite privid života stavite ih u toster. To funkcioniše donekle, ali nedostaje komponenta vlage. Umjesto toga, Gojoaga predlaže da lagano poprskate kriške vodom i prepečete ih na tiganju.

Kako da osvježite kroasane

Da biste im vratili nekadašnji sjaj, poprskajte ih vodom i pecite oko osam minuta. Možete i da ih umotate u vlažni papirni ubrus i zagrijevajte 30 sekundi do minut.

Glassrpske.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare