Kada pomislimo na sočne domaće specijalitete koji spajaju jednostavnost i raskoš ukusa, đulbastije zauzimaju posebno mjesto. Ove pljeskavice nisu običan obrok – one su prava harmonija mesa, povrća i začina, koja se u kombinaciji sa kremastim bešamel sosom pretvaraju u jelo dostojno svečane trpeze.
Svaka đulbastija krije u sebi sočnost mljevene junetine i nježnost krompira, dok luk i bijeli luk daju dubinu i aromu koja mami na prvi zalogaj. Pržene do zlatne korice, a potom pečene u bešamelu sa sirom, one postaju savršeni spoj hrskavog spolja i mekanog, kremastog unutra, obezbjeđujući svakom zalogaju eksploziju ukusa koja ne ostavlja ravnodušnim.
Vrijeme pripreme:
80 minuta
Sastojci:
500 g mljevene junetine
400 g krompira
3 manje glavice crnog luka
2 čena bijelog luka
1 jaje
2 kašike brašna
so
biber
ruzmarin
ulje za prženje
Za bešamel:
malo putera
2–3 kašike brašna
500 ml mlijeka
200 ml pavlake za kuvanje
sir po izboru
so
biber
Priprema:
Luk sitno isjeckati, krompir narendati na krupnijoj strani rendeta, a bijeli luk na sitnijoj, pa sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i umješati ga u smjesu, zatim dodati brašno, so, biber i suvi biljni začin. Sve dobro sjediniti dok se masa ne ujednači, kako bi đulbastije bile kompaktne, a opet sočne iznutra. Oblikovati pljeskavice i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju samo toliko da dobiju finu zlatnu koricu sa obje strane.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh, pripremajući ih za završnu fazu u rerni. Na ulju u kojem su se pržile đulbastije dodati komadić putera i brašno, pažljivo miješajući da se ne stvore grudvice. Postepeno sipati mlijeko i pavlaku za kuvanje, dodati so i biber po ukusu, te na kraju umješati sir po želji, stvarajući kremast i bogat bešamel sos.
Bešamelom preliti složene đulbastije, pokriti folijom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta. Nakon toga, foliju ukloniti i peći još 15 minuta kako bi vrh dobio zlatnu boju i dodatnu hrskavost. Tokom pečenja mirisi se šire kuhinjom i najavljuju sočan i kremast obrok koji mami na prvi zalogaj.
Poslužiti toplo, uz prilog po želji ili jednostavno sa svježim salatama, i uživati u savršenom spoju mesa, krompira i kremastog sosa, koji će obožavati i djeca i odrasli.
Ovaj recept je idealan