24. Oktobra 2025.

Raffaello čupavci su savršen kremasti zalogaj

Ako voliš zalogaje koji spajaju tradiciju i profinjen okus, Raffaello čupavci su savršen izbor. Ovaj desert podsjeća na poznate čupavce iz djetinjstva, ali ih podiže na novi nivo zahvaljujući kombinaciji bijele čokolade i kokosa.

Mekani biskvit, bogata krema i aromatični kokos stvaraju harmoniju tekstura i okusa koja osvaja na prvi zalogaj. Raffaello čupavci su izbor koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a njihova priprema je jednostavna.

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žlice gustina (ili brašna)
  • 200 g bijele čokolade
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 100 g kokosovog brašna
  • aroma vanilije ili badema (po želji)

Za posipanje:

  • 200 g kokosa

Priprema:

Biskvit: Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati ulje i mlijeko, pa postepeno umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta, dok biskvit ne porumeni i čačkalica zabodena u sredinu izađe suva. Ohladiti biskvit i narezati ga na kocke.

Krema: Veći dio mlijeka staviti da provri sa šećerom. U ostatku mlijeka razmutiti gustin i dodati ga u vruće mlijeko uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Skloniti s vatre i odmah dodati bijelu čokoladu, miješajući dok se potpuno ne otopi. Ostaviti da se krema malo ohladi, zatim dodati maslac i kokosovo brašno i dobro sjediniti dok se ne dobije glatka i gusta krema.

Formiranje čupavaca:

Ohlađene kocke biskvita premazati kremom sa svih strana ili ih kratko uvaljati u kremu, ovisno o gustoći. Nakon toga obilno uvaljati u kokosovo brašno. Poslažiti kolače na tanjur i ostaviti u frižideru najmanje 2–3 sata, a najbolje preko noći.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare