23. Oktobra 2025.

Kesten čokoladne pločice

SASTOJCI:

  • 500 g kesten-pirea
  • 500 g mljevenog keksa
  • 150 g maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 vrećice rum šećera
  • 1 bočica arome ruma
  • 80 g čokolade za kuvanje

Glazura:

  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

PRIPREMA:

U odgovarajućoj posudi u mljeveni keks dodajte odleđen kesten-pire, omekšali maslac, šećer u prahu, rum šećer i aromu ruma (po ukusu). Rukom zamijesite smjesu i podijelite je na dva dijela.

Čokoladu otopite i dodajte u jednu polovinu smjese te ponovo rukom mijesite. Za formiranje pločica koristite silikonski kalup (7,5 x 4,5 cm). U kalup prvo rasporedite svijetlu smjesu i poravnajte, a zatim preko rasporedite i tamnu smjesu.

Ostavite u zamrzivač na 30 minuta. Za glazuru čokolade i ulje otopite na pari. Pločice izvadite iz kalupa. Zatim u čist kalup sipajte po tri kašičice čokoladne glazure i vratite pločice u kalup sa svijetlom stranom uronjenom u čokoladu.

Ostavite u zamrzivač dok se čokolada ne stegne, a zatim izvadite iz kalupa, pospite kakao mrvicama i poslužite.

* Recept preuzet sa stranice “My Mili Cake”.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare