Sprječava apsorpciju i poništava učinak dodatka prehrani
Kada vaš urin sadrži mnogo oksalata, možete biti izloženi većem riziku od razvoja određene vrste bubrežnog kamena.
Uzimanje dodataka magnezija može poboljšati zdravlje vašeg srca, sniziti nivo šećera u krvi, smanjiti broj migrena koje doživljavate i pružiti vam niz drugih prednosti. Ali postoji jedna prepreka koju prvo morate savladati: magnezij se ne apsorbira uvijek efikasno u vašem tijelu.
Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), kada jedete hranu bogatu magnezijem, vaš organizam može apsorbirati samo 30 do 40 posto sadržaja magnezija. Čak i ako nadopunjavate svoju prehranu dodacima magnezija, morate imati na umu da su neki oblici magnezija prirodno mnogo manje bioraspoloživi od drugih. Imajući to na umu, trebali biste poduzeti mjere opreza kako biste smanjili sve prepreke apsorpciji magnezija, uključujući izbjegavanje uzimanja dodataka magnezija s hranom koja može utjecati na bioraspoloživost minerala. Jedna takva namirnica je špinat.
Kako oksalati u špinatu ometaju apsorpciju magnezija
Iako je obično zdrav izbor i prilično popularno povrće, špinat nije najbolji prijatelj vašeg suplementa magnezijuma iz nekoliko razloga. Prvi se odnosi na prisustvo jedinjenja zvanih oksalati u špinatu.
Možda ste čuli za oksalate ako ste ikada imali bubrežne kamence. Kada vaš urin ima visok sadržaj oksalata, možete imati veći rizik od razvoja određene vrste bubrežnih kamenaca. Izbjegavanje hrane bogate oksalatima može pomoći u zaštiti vaših bubrega. Ali oksalati ne samo da povećavaju vjerovatnoću pojave bubrežnih kamenaca – oni se također mogu vezati za magnezij, što otežava vašem tijelu pristup ovom mineralu.
Zanimljivo je da suprotan postupak od ovog fenomena može biti koristan za ljude koji žele sniziti nivo oksalata. Budući da se magnezijum veže za oksalat, pomaže u sprečavanju nakupljanja oksalata u tijelu. Međutim, imajte na umu da se magnezijum na kraju izlučuje zajedno s oksalatom.
Kalcijum može imati prednost nad magnezijumom
Još jedan problem s kombinacijom magnezija i špinata uključuje kalcij, koji je prisutan u mnogim povrćima. Šolja špinata sadrži 245 miligrama kalcija, što je otprilike ista količina koju biste pronašli u 120 grama običnog jogurta.
Konzumiranje velikih količina kalcija također može utjecati na bioraspoloživost magnezija. Kada vaše tijelo istovremeno naiđe na oba minerala, mora odabrati koji će odmah upotrijebiti, a kalcij je često preferirani nutrijent. Posljedično, ako uzimate dodatak magnezija s hranom ili pićem bogatim kalcijem, možete dobiti manje magnezija nego što očekujete.
To ne znači da ne možete jesti špinat ako uzimate suplemente magnezijuma. Samo trebate vremenski razdvojiti unos špinata od unosa magnezijuma. Osim toga, možda biste povremeno trebali jesti više fermentiranih oblika špinata: studija iz 2023. godine u časopisu Microorganisms otkrila je da fermentirani špinat sadrži manje oksalata od svježeg špinata.