Postoje recepti koji u sebi nose nešto više od običnog ukusa – oni vraćaju u vrijeme kada se kućom širio miris džema od šljiva i ručno lupali orasi za zimu. Ove lisnate rolnice sa šljivama i orasima upravo su takav recept: jednostavan, nostalgičan i neodoljivo ukusan.
Spoj puterastog lisnatog tijesta, kiselkasto-slatkog džema i hrskavih pečenih oraha stvara savršenu ravnotežu između tradicije i brzine savremene kuhinje. Ne zahtjevaju dugotrajnu pripremu, a rezultat su zlatne, mirisne rolnice koje se tope u ustima.
U njima ima nečeg domaćeg, toplog i poznatog – poput kolača koje su pravile bake, samo u modernijoj, jednostavnijoj formi. Najljepše u ovom receptu je što se pravi od svega pet sastojaka i idealno su rješenje kada vam se jede nešto slatko, a ne želite da provedete sate u kuhinji.
Vrijeme pripreme:
oko 35 minuta
Sastojci:
450 g razvučenog lisnatog tijesta (u dva lista)
200 g džema od šljiva
50–80 g oraha
1 jaje (blago umućeno)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Rasporedite orahe na pleh i pecite ih 8-10 minuta, dok ne zamirišu i ne dobiju blagu zlatnu boju. Ostavite ih da se ohlade, pa ih grubo nasjeckajte.
U činiji sjedinite džem od šljiva i pečene orahe. Dobijena smjesa treba da bude bogata i gusta, sa primjesom orašaste teksture.
Povećajte temperaturu rerne na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
Lisnato tijesto raširite na blago pobrašnjenoj površini i po potrebi ga nježno razvucite oklagijom.
Svaku ploču isjecite na šest pravougaonika – ukupno 12 komada.
Na svaki pravougaonik stavite po kašičicu fila od šljiva i oraha. Pažljivo uvijte tijesto u rolnicu i postavite ih na pleh tako da spoj bude okrenut nadole.
Premažite svaku rolnicu umućenim jajetom kako bi prilikom pečenja dobile sjajnu, zlatnu koricu.
Pecite 15-20 minuta, dok se tijesto ne napuši i ne porumeni.
Kada se rolnice prohlade, pospite ih obilno šećerom u prahu i uživajte.
Nezavisne.com