Predstavljamo vam recept za jelo od žabljih bataka po recepturi Jelene i Teodore – takmičarki najgledanijeg kulinarskog šou programa MasterChef Srbija koji se emituje na televiziji Prva.
Jelena i Teodora dale su sve od sebe kako bi napravile jelo od žabljih bataka koje će se svideti sudijama Ljubici, Nenadu i Filipu, a u tome su na kraju i uspele, s obzirom da je upravo ovo jelo ocenjeno kao najbolje u novom zadatku MasterChef Srbija.
Sastojci:
– 4 para žabljih bataka
– 150g putera
– 50ml neutralne pavlake
– 200g panko prezli
– jedno jaje
– malo brašna
– kašika meda
– jedna limeta
– jedna čili paprika
– tucana paprika
– pola kašičice dimljene paprike
– kašičica soja sosa
– so
– biber
– muskatni orašcić
Priprema:
1. Žablje batake prepoloviti, usoliti, pobiberiti i staviti prstohvat dimljene paprike. Potom ih ostaviti u frižideru na 15 minuta.
2. Oguliti krompir i iseći na manje komade. Staviti krompir da se kuva u blago posoljenoj vodi.
3. Umešati kašiku meda, sitno seckanu čili papriku, pola kašičice tucane paprike, trećinu kašike dimljene paprike, kašičicu soja sosa i sok od pola limete.
4. Izvaditi batake iz frižidera i uvaljati ih u brašno, pa u jaja, i na kraju u panko prezle. Pržiti ih u dubokom ulju oko 5 minuta, dok ne dobiju tamno zlatnu boju.
5. Zagrejati rernu na 200°C i batake peći otprilike 3 minuta.
6. Krompir usitniti kroz sito i polako dodavati puter i toplu pavlaku do željene teksture.
Prijatno!