3. Oktobra 2025.

“Najslađi” muzeji u Rusiji: Raj za ljubitelje poslastica i bogate ruske istorije

Ruski slatkiši zauzimaju posebno mesto u srcima stanovnika ove zemlje, ali i u srcima turista: medenjaci, đevreci, vazdušasti hleb, penaste bombone – ovim popularnim dezertima posvećeni su ne samo spomenici širom zemlje, već i čitavi muzeji.

Od istoka do zapada, od severa do juga – Rusija ima na desetine turističkih tura osmišljenih specijalno za ljubitelje slatkiša. Svaki od ruskih dezerata ima svoju, neverovatnu priču, kao i aromu koja se pamti do kraja života.

Muzej ruskog dezerta u Zvenigorodu

Muzej ruskog dezerta u Zvenigorodu neodoljivo podseća na nekakvu kućicu čarobnjaka iz bajke – u njemu se nalazi kolekcija starih bifea i kuhinjskih pribora, nekoliko starih samovara, kao i prava ruska pećnica u kojoj se i dan danas peku kolači i medenjaci. Osim ovih poslastica i “zarona” u drevnu epohu posetioce ovog muzeja očekuje i aromatičan čaj, koji će upotpuniti doživljaj.

Muzej ruskog dezerta u ZvenigoroduРИА Новости / Виталий Тимкив

Muzej đevreka u Viborgu

Rusi veruju da đevrek svojim oblikom podseća na ruke prilikom molitve, a imajući u vidu da je prema legendi recept đevreka u Viborg stigao pre 700 godina i to upravo zahvaljujući monasima, verovanje ima još više smisla. Danas se u muzeju đevreka čuva originalni recept  za ovo pecivo, prema kome se u njega obavezno dodaju i aromatične trave. Posetioci, naravno, mogu isprobati đevreke. 

Muzej đevreka u ViborguРИА Новости / Виталий Тимкив

Muzeji penastih bombona u Kolomni

U Podmoskovlju, u gradu Kolomna, nalaze se čak 2 muzeja posvećena penastim bombonama (nešto nalik slatkišu “maršmelou”). Istorija ove poslastice počinje još u 19. veku, a posetioci muzeja se sa njom upoznaju putem interaktivne ekskurzije i degustaciju: vodiči pričaju kako je “pastila” (kako se dezert zove na ruskom) nastala i kako se tradicija razvijala kroz vreme. 

Muzeji penastih bombona u KolomniРИА Новости / Михаил Воскресенский

Muzej kalača u Kolomni

Kolomna se može pohvaliti još jednim nesvakidašnjim, “slatkim” muzejem, posvećenim kalaču – vazdušastom hlebu starom koliko i Rusija, koji je imperatorka Katarina Velika obožavala i koji inače potiče iz grada Muroma. Tokom ekskurzije posetioci se mogu upoznati sa istorijom kalača, ali i naučiti kako se on priprema po originalnom receptu u peći iz 14. veka. 

Muzej kalača u KolomniРИА Новости / Павел Львов

Muzej čak čaka u Kazanju

Čak-čak je istočnjačka poslastica, koja se tradicionalno sprema oko Urala. Naziv ove poslastice se prevodi kao “kap rose”, ali ponekad, na osnovu tatarske reči “čeček”, kao “cvet”.  On se sastoji iz puno sitnih loptica ili kratkih štapića napravljenih od mekog testa, koji su međusobno prilepljeni medom, a oblikuje se u vidu kupe. Muzej posvećen ovom dezertu nalazi se u Kazanju.

Muzej čak čaka u KazanjuРИА Новости / Илья Питалев

Muzej marcipana u Kaljiningradu

“Marcipan je lek za sve bolesti” – upravo ovako će vam reći u Kaljiningradu. U početku se marcipan ovde prodavao u apotekama, da bi se kasnije za njihovu prodaju specijalizovale konditorske prodavnice. Kaljiningradski marcipan, kome je muzej i posvećen, bio je prepoznatljiv po svojoj intenzivnoj boji i pikantnom ukusu – u njega su se dodavali ružina vodica i badem.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare