Mnogo bolje od klasičnih žitarica!
Postoji sedam dobrih razloga zašto ova pseudo-žitarica zaslužuje mjesto u vašoj svakodnevnoj ishrani.
Quinoa je popularna pseudožitarica koju mnogi ljudi poistovjećuju sa žitaricama, ali je zapravo sjeme iz porodice repe, blitve i špinata. Ova namirnica je prirodno bez glutena, sve je češći obrok za aktivne ljude i vegane, a osvaja činjenicom da prirodno sadrži visok udio proteina i biljni je izvor devet esencijalnih aminokiselina. Uzgajana u Južnoj Americi, quinoa je bila glavna prehrana Inka i njihovih potomaka, međutim, njena popularnost je posljednjih godina ponovo zauzela visoko mjesto na listi brojnih kuhinja. Iako u svijetu postoji više od 120 sorti, u našoj klimi najpoznatije su bijele, crne i crvene žitarice.

Zašto biste trebali uključiti kvinoju u svoju prehranu?
Ova mala pseudožitarica može poslužiti kao odlična zamjena za rižu, a postoji sedam dobrih razloga da je uključite u svoju prehranu:
1. Bogata je proteinima – kvinoja sadrži devet esencijalnih aminokiselina, odnosno nutrijenata važnih za život ćelija. One grade sve proteine, hormone, antitijela i druge peptide. Jedna od aminokiselina koje kvinoja sadrži je lizin, koji je važan za rast i obnovu tkiva.
2. Sadrži vlakna – pored proteina, ova pseudožitarica je bogata i vlaknima, koja su dio zdravog probavnog sistema. Zanimljivo je da je ova studija kvinoju, zajedno s amarantom, navela kao potencijalne prebiotike, za koje se zna da imaju blagotvoran učinak na zdravlje gastrointestinalnog trakta uravnotežujući nivo dobrih crijevnih bakterija.
3. Hranjiva je – pored spomenutih aminokiselina, kvinoja sadrži vitamin B, magnezijum, željezo i cink, koji su generalno dobri za zdravlje.
4. Pun je antioksidansa koji štite od oksidativnog stresa i odlični su saveznici u borbi protiv hroničnih srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.
5. Prirodno ne sadrži gluten i idealna je opcija za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten, a kao brašno, zdravija je alternativa zamjenama poput rižinog ili krompirovog brašna.
6. Pomaže kod mršavljenja – Bogata vlaknima i proteinima, kvinoja može biti korisna za one koji žele kontrolirati svoju težinu. Ima nizak glikemijski indeks, pa sporije oslobađa energiju, što smanjuje vjerovatnoću da će izazvati žudnju za hranom i stimulirati glad.
7. Potiče zdravlje srca – omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ovoj pseudožitarici korisne su za zdravlje srca, a visok sadržaj magnezijuma i kalijuma pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
Jutarnji poticaj
Jedite ga za doručak kako biste dobili jutarnju zalihu proteina, a ako želite pravu proteinsku bombu, upotpunite ga avokadom ili orašastim plodovima. Quinoa se često naziva “kompletnim proteinom”, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samostalno proizvesti, već se moraju unositi putem hrane.
Kaša od kvinoje
Sastojci:
- 70 g kvinoje
- 1,75 dl kokosovog mlijeka
- 2 supene kašike vode
- 1 kašičica nerafiniranog šećera
- malo soli
- 30 g kokosovih pahuljica
- svježe sezonsko voće
Priprema:
1. Stavite kvinoju u veliku zdjelu i prelijte vodom. Trljajte zrna rukama 30 sekundi. Isperite i ocijedite. Ponovite dva puta.
2. Pomiješajte kvinoju, kokosovo mlijeko, vodu, nerafinirani šećer i sol. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta dok tekućina ne ispari. Miješajte posljednje dvije minute kako biste spriječili da zagori.
3. Dok se kvinoja kuha, prepecite kokosove pahuljice u rerni dok ne porumene. Ohladite.
4. Poslužite kvinoju sa kokosovim pahuljicama, bananom ili voćem po vašem izboru.