Sastoji se uglavnom od škroba i proteina
Možda vam riječ aquafaba zvuči čudno, komplicirano, nedostupno? Ali vjerovatno ste je već negdje sreli, a da to niste ni znali. Zapravo je to nešto vrlo jednostavno, jeftino i dostupno: to je viskozna tekućina, odnosno voda u kojoj ste kuhali mahunarke, poput leće ili slanutka, ili voda koju obično bacite nakon što je ocijedite iz konzerve.
Od čega se sastoji?
Aquafaba se uglavnom sastoji od škroba i proteina. Ima emulgirajuća, vezivna, želatinizirajuća i zgušnjavajuća svojstva, što je čini odličnom zamjenom za jaja u pogledu teksture, ali je također vrlo slična jajetu po okusu, koji je potpuno neutralan. Najčešće se koristi kao zamjena za bjelanca zbog svoje izuzetne sposobnosti pjenjenja, pa kada se pomiješa, može stvoriti pjenu koja je gotovo identične teksture snijegu od bjelanaca, ali se može koristiti i kao zamjena za cijelo jaje ili samo za žumanjak.
I šta možete učiniti s tim?
Majoneza, snijeg od bjelanjaka i još mnogo toga. Tri kašike aquafabe zamjenjuju cijelo jaje, a dvije kašike bjelanjaka. Ako umutite aquafabu sa šećerom i vanilijom, dobit ćete smjesu za meringue bez jaja.
Savjeti više
Ako ga pomiješate sa jabučnim sirćetom, soli, limunovim sokom, senfom i maslinovim uljem, dobit ćete veganski majonez.