16. Septembra 2025.

Ova jesenja namirnica snižava holesterol, reguliše probavu, ublažava simptome gastritisa, a dobra je i za mozak

Blag i sladak okus koji osvaja mnoge

Jesen obilježavaju grožđe, kesteni, kupus, orasi i razno drugo voće i povrće koje, osim bogatog okusa, sadrži i obilje vrijednih hranjivih tvari koje će zaštititi naš organizam od bolesti tokom hladnijih dana. Među jesenjim superhranama je i omiljeni kukuruz.

Bogato vlaknima

Štandovi s kuhanim ili pečenim kukuruzom prvi su znak jeseni. S obzirom na njegov blagi, slatki okus, ne čudi što je omiljena hrana, ali bi trebalo biti i zbog njegove nutritivne vrijednosti. Naime, kukuruz je još jedna namirnica bogata vlaknima koja snižavaju visok nivo holesterola i regulišu probavu, a sadrži i visok sadržaj folne kiseline, vitamina B1, koji je važan za pravilan rad mozga, te ugljikohidrata koji nam daju potrebnu energiju.

Niskokalorično

Kukuruz ne sadrži mnogo kalorija, jedan klip ima oko 100, pa ga mirne duše mogu konzumirati čak i oni koji paze na red. Brojne studije su pokazale da je kukuruz važan zaštitnik srca zbog obilja vitamina B5, folne kiseline, beta karotena, vitamina C, fosfora, kalija i magnezija, kao i antioksidansa luteina i zeakantina. Treba spomenuti i da su istraživanja pokazala da kukuruz pomaže u razvoju dobrih bakterija u debelom crijevu te da pomaže kod želučanih problema jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.

Ideje za pripremu deserta

Dvije najčešće vrste kukuruza su slatki kukuruz, koji se uglavnom koristi za kuhanje ili jede samostalno, i poljski kukuruz, koji se obično melje i koristi kao brašno. Ako kupujete svježi kukuruz, pazite da zrna nisu osušena i da su ljuske što zdravije, a prilikom čuvanja u hladnjaku nemojte ga držati u blizini namirnica koje imaju intenzivan miris, jer kukuruz lako upija mirise. Uvijek je najbolje jesti svježi kukuruz, ali smrznuti kukuruz je također dobar izbor, dok konzervirani kukuruz treba koristiti samo ako zaista nemate ništa drugo pri ruci. Svježi kukuruz se obično kuha ili peče na roštilju, i kao takav je odlično i zdravo jelo, uz prstohvat soli. Međutim, bolje je izbjegavati verziju u kojoj se prelijeva maslacem kako se ne bi smanjile sve njegove zdravstvene prednosti. Zrna kukuruza možete dodati u variva, supe, jela od povrća i salate, a kukuruzno brašno, osim u palentu, može se koristiti i za pripremu palačinki, kolačića i drugih deserta, ili čak tortilja. Sušena zrna možete koristiti za pravljenje kokica, što je ukusan i zdrav obrok, ali opet bez dodataka putera, čokolade itd.

Jutranji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare