Kada se pomene Austrija, mnogi će odmah pomisliti na bečku šniclu ili saher tortu. Ali ako pitate gurmane – prva asocijacija biće kajzeršmarn, slasna poslastica poznata i kao carske palačinke.
Ovaj desert nosi ime po caru Francu Jozefu, koji je, prema legendi, obožavao ovu jednostavnu, a raskošno ukusnu kombinaciju. To nisu obične palačinke – to je vazdušasta, karamelizovana masa koja se peče u tiganju, pa potom siječe na komadiće i posipa šećerom u prahu. Najljepše su kada se služe uz kompot od šljiva ili jabuka, a u Austriji često i poslije bogatog ručka, kao desert.
Ono što kajzeršmarn čini posebnim jeste njegova rustična jednostavnost – ne zahtijeva savršen oblik, naprotiv, šarm je u tome što se komadi neredovno kidaju i serviraju kao “slatki haos”.
Vrijeme pripreme:
oko 25 minuta
Sastojci:
4 jajeta
250 ml mlijeka
125 g brašna
1 kašika šećera
prstohvat soli
1 kesica vanilin šećera (ili malo ekstrakta vanile)
30 g putera
30 g suvog grožđa (opciono, potopljeno u rum)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U jednoj posudi odvojite bjelanca od žumanaca. Žumanca umutite sa mlijekom, brašnom, šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Bjelanca umutite u čvrst snijeg. Pažljivo ih umiješajte u smjesu sa žumancima – to daje palačinki posebnu vazdušastost.
U velikom tiganju otopite puter. Sipajte smjesu i pospite suvim grožđem ako ga koristite. Pecite na srednjoj temperaturi dok donja strana ne dobije zlatnu boju.
Kada je donja strana pečena, palačinku okrenite i pečenu stranu razdvojte lopaticom ili viljuškom na veće komade. Nastavite da pečete dok svi komadi ne postanu karamelizovani.
Poslužite odmah, obilno posuto šećerom u prahu. Tradicionalno se služi uz kompot od šljiva, jabuka ili džem od kajsija.
Foto: Pixnio
Izvor: Nezavisne