Da li znate koji hljeb je najbolji, posebno ako vodite računa o liniji ili imate visok holesterol?
Hleb se nalazi u ishrani skoro svakog Srbina. Izbor peciva je ogroman – pšenični, ražani, integralni… Najnovija istraživanja pokazuju da postoji jedan tip hleba koji može da bude idealan izbor za sve koji vode računa o liniji i zdravlju srca. Španska Fondacija za ishranu istakla je zdravstvene prednosti različitih vrsta hleba, naglašavajući da je posebno koristan ražani hleb. Evo i zašto.
Koje sastojke sadrži ražani hleb?
Ražani hleb postaje sve popularniji zahvaljujući niskom sadržaju masti – samo 3,3 g na 100 g proizvoda. To je odlična vest za sve koji žele da smanje kalorije i izgube višak kilograma. Vlakna u ražanom hlebu ne samo da produžavaju osećaj sitosti, već poboljšavaju varenje i pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola, štiteći tako srce i krvne sudove.
To nije sve! Ražani hleb je i izvor fosfora, važnog za jačanje kostiju i zuba, kao i minerala poput gvožđa, kalcijuma, selena i natrijuma. Zdrave masne kiseline koje sadrži, podržavaju imunitet i ubrzavaju metabolizam, što je naročito značajno za one koji su na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani.
Kako da izaberete dobar hleb?
Profesor Tim Spektor, poznati stručnjak za ishranu, preporučuje ražani hleb, posebno ističući odnos ugljenih hidrata i vlakana.
“Ne nasedajte na tvrdnje tipa ‘bogat vlaknima’ na pakovanjima, jer je prag za to vrlo nizak – samo oko 6 g na 100 g. Umesto toga, obratite pažnju na odnos ugljenih hidrata i vlakana koji bi trebalo da bude manji od 5:1. Najčešće biram hleb od ražanog brašna sa što više celih zrna. Istraživanja su pokazala da u poređenju sa integralnim hlebom, ražani daje bolje metaboličke i mikrobiomske reakcije i duže održava sitost”.
(Mondo)