6. Septembra 2025.

Slana pita od lisnatog tijesta: Spremna za 20 minuta

Za brzi ručak ili večeru predlažemo vam slanu pitu koja kombinuje krem sir sa začinskim biljem, narendanu gaudu i cherry paradajz prepolovljen i začinjen sa malo soli i bibera.

Ukusna slana pita od lisnatog tijesta može se ispeći za svega 20-ak minuta, posebno ako u frižideru imate kupovno tijesto koje ste potpuno odmrznuli.

Da biste piti dodali dodatnu aromu, poslužite je sa malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i balzamiko sirćeta, dok će joj svježi listići bosiljka dati osvježavajuću notu.

Pita od lisnatog tijesta, sira i cherry paradajza – sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 300 g cherry paradajza
  • 200 g narendane gaude
  • 150 g krem sira sa začinskim biljem
  • svježi bosiljak po želji
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje po želji
  • balzamiko sirće po želji
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 °C.

Odmrznite lisnato tijesto i razvucite ga u pravougaoni oblik veličine pleha u kojem ćete peći pitu. Sredinu tijesta lagano izbockajte viljuškom, a rubove ostavite netaknute oko 1–1,5 cm kako bi se tijesto lijepo diglo i formiralo koricu.

Premažite krem sir po cijeloj dužini ispikanog tijesta, a preko njega pospite narendanu gaudu. Na sir rasporedite prepolovljene cherry paradajze začinjene sa malo soli i bibera.

Ovako pripremljenu pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni 20–25 minuta, dok ne bude potpuno pečena. Pazite jer lisnato tijesto lako može da pregori.

Pečenu pitu poslužite sa svježe nasjeckanim listićima bosiljka i po želji sa malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i balzamiko sirćeta, prenosi Ona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare