Je li zdravija mast ili ulje? Ovo je pitanje koje se često postavlja u našoj zemlji. Je li mast zaista dugo vremena bila nepravedno protjerana iz naših kuhinja i prehrane ili je to bilo opravdano?
Nutricionisti imaju različite savjete kada je u pitanju zdrava ishrana, ali svi se slažu u jednom – nijedna generalizacija nije dobra. A savršen primjer za to je svinjska mast – koja je bila izbačena iz naše ishrane, a sada često možemo čitati i čuti da je zdravija od biljnih ulja.
I šta je sada istina?
Većina recepata uključuje upotrebu neke vrste masti – od pečenja do salata. Masti su neophodne za zdravlje srca, za tjelesne funkcije, za zdravlje mozga, ali kada ih biramo, želimo biti sigurni da smo odabrali bolju opciju.
Godinama smo od doktora i nutricionista slušali da će nam mast dati masnoću, holesterol i akne, a onda su naučna istraživanja pokazala da je mast nezasluženo i nepravedno stekla reputaciju nezdrave.
Suprotno uvriježenom mišljenju, mast zapravo može biti zdrav dodatak vašoj ishrani kada se konzumira umjereno.
Korištenje masti za prženje umjesto, recimo, suncokretovog ulja moglo bi smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka, kažu britanski naučnici. Studija provedena u okviru BBC-jeve emisije “Trust Me, I'm a Doctor” 2015. godine dokazala je da je mast zdravija i da između ulja i masti treba odabrati mast.
U okviru spomenute emisije, grupa istraživača morala je odgovoriti na pitanje “koje su masti i ulja najbolji za kuhanje?”.
„Grupi volontera dat je niz masti i ulja – suncokretovo ulje, kukuruzno ulje, hladno prešano ulje repice, maslinovo ulje (rafinirano i ekstra djevičansko), puter i mast – i zamoljeni su da ih koriste u kuhanju. Učesnici su zamoljeni da sakupe preostalo ulje nakon kuhanja, koje je zatim analizirano na Farmaceutskom fakultetu Leicester na Univerzitetu De Montfort.
Naučnik Michael Mosley objasnio je da se kada se ulja i masti zagrijavaju tokom prženja ili kuhanja, njihova molekularna struktura mijenja.
„Dolazi do oksidacije – oni reaguju s kisikom u zraku i formiraju aldehide i lipidne perokside. Na sobnoj temperaturi se nešto slično dešava, iako sporije. Kada lipidi užegnu, oni oksidiraju“, kaže on.
„Suncokretovo i kukuruzno ulje su u redu sve dok ih ne izlažete toplini, kao što je prženje ili kuhanje“, rekao je profesor Martin Grootweld . „Kad bih mogao birati između masti i polinezasićenih masti, svaki put bih koristio mast“, kaže on.
Iako mast sadrži holesterol, taj holesterol je dobar.
Svinjska mast je bogata holesterolom, ali njena konzumacija reguliše proizvodnju holesterola u organizmu.
Inače, prenizak nivo holesterola u krvi povezan je sa većom stopom smrtnosti, depresijom, suicidalnim i agresivnim ponašanjem i Alzheimerovom bolešću. Nivo holesterola u mastima je zaštitnik zdravlja, a ne prijetnja njemu. U 100 g masti ima 95 mg holesterola.
Iako je našem tijelu potreban holesterol, prekomjeran unos može uzrokovati visok LDL (lipoprotein niske gustoće) u krvi, poznat i kao “loš holesterol”. Visok nivo LDL-a može uzrokovati nakupljanje lipida u krvnim sudovima, što dovodi do srčanih bolesti i moždanog udara, piše Healthnews.com .
Ovo su samo neke od prednosti svinjske masti:
Nakon ribljeg ulja, mast je najveći izvor vitamina D.
Za dinstanje i prženje u dubokom ulju, mast je idealna jer je neutralna.
Životinjske masti povećavaju rizik od srčanih bolesti, navodi se u nekim studijama, ali je dokazano da je u periodu kada se mast koristila, stopa ovih bolesti bila vrlo niska.
Naučnici su također izvijestili da je porast broja ljudi koji pate od “bolesti moderne civilizacije”, poput dijabetesa i srčanih bolesti, nastupio kada su životinjske masti zamijenjene biljnim uljima i margarinom.
Brojne studije su pokazale da mast ima 33% manje zasićenih (tzv. loših) masti od maslaca, dvostruko više “dobrih”, mononezasićenih, i tri puta veći udio omega-3 masnih kiselina. Mast je također odličan izvor vitamina B i minerala.
Visoka tačka ključanja
Svinjska mast ima visoku tačku zagrijavanja, što znači da može izdržati visoke temperature bez razgradnje i stvaranja štetnih spojeva. Zbog toga je odličan izbor za prženje i pirjanje.
Bogato zdravim mastima
Svinjska mast se prvenstveno sastoji od mononezasićenih masti, koje se smatraju zdravim za srce. Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti kada se konzumiraju kao dio uravnotežene prehrane.
Prirodni pojačivač okusa
Kada se koristi u kuhanju, mast daje jelima bogat i slan okus.
Za razliku od drugih ulja, mast ima prepoznatljiv okus koji može poboljšati okus vaših jela. Njena visoka tačka zagrijavanja osigurava da se vaša hrana ravnomjerno kuha i zadržava svoju prirodnu vlažnost, što rezultira mekim i sočnim obrocima. Bez obzira da li pržite ili pečete, mast je pouzdan i ukusan izbor, izvještava Nova.rs