2. Septembra 2025.

Zaboravljene namirnice iz vaše kuhinje jačaju kosti bolje od mlijeka

Većina ljudi vjeruje da je kalcijum rezervisan za mliječne proizvode, ali istraživanja pokazuju suprotno.

Manjak ovog minerala može izazvati lomljive kosti, klimave zube i probleme s mišićima, zbog čega je važno proširiti spektar namirnica koje redovno jedemo.

Više od 99% kalcijuma pohranjeno je u kostima i zubima, dok preostali dio učestvuje u kontrakciji mišića, prenosu nervnih impulsa i zgrušavanju krvi. Stručnjaci preporučuju odraslima unos od oko 1000 mg dnevno, dok žene starije od 50 i muškarci stariji od 70 godina treba da ciljaju na 1200 mg.

Lisnato povrće bogato kalcijumom

Kelj (kuhan) – 177 mg po šolji

Listovi amaranta – 284 mg po šolji

Listovi maslačka – 147 mg po šolji

Brokula – 60 mg po šolji

Osim kalcijuma, ovo povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima koji dodatno čuvaju zdravlje.

Magične sjemenke za jake kosti

Mak – 260 mg na dvije kašike

Susam – 88 mg na kašiku

Amarant (žitarica) – 116 mg po šolji

Dodajte ih u smuti, ovsenu kašu ili salatu kako biste svakodnevno povećali unos kalcijuma. Ove pomalo zaboravljene namirnice nalaze se u gotovo svakoj kuhinji.

Neočekivani izvori kalcijuma u kuhinji

Osim povrća i sjemenki, kalcijum možete pronaći i u:

tofuu (količina varira zavisno od proizvođača)

tortiljama obogaćenim kalcijumom

žitaricama sa dodatkom minerala

Važan savjet

Kombinujte kalcijum s namirnicama bogatim vitaminom D radi bolje apsorpcije.

Kalcijum se, dakle, ne nalazi samo u mliječnim proizvodima. Od zelenog lisnatog povrća i sjemenki do tofua i obogaćenih žitarica – izbor zdravih namirnica u vašoj kuhinji može učiniti mnogo za dugovječnost i snagu vaših kostiju, prenosi Slobodna Dalmacija.

Slobodna Dalmacija

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare