31. Augusta 2025.

Sjemenke suncokreta: Nutritivna bomba koja smanjuje rizik od brojnih i uobičajenih bolesti

Odličan su dodatak mnogim jelima

Često ih zaboravljamo, ali sjemenke suncokreta se zaista mogu kombinirati sa gotovo svakim jelom ili konzumirati samostalno. Ne samo da će doprinijeti boljem okusu hrane u sirovom, pečenom, mljevenom ili prešanom (uljnom) obliku, već će donijeti i brojne zdravstvene koristi. Ove sjemenke su bogate hranjivim tvarima i antioksidansima, sadrže biljne proteine, vitamin E, minerale, zdrave masti i vlakna. Njihova konzumacija pomaže u poboljšanju imuniteta i može pomoći u smanjenju rizika od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i gojaznost.

Jača imunološku funkciju

Sjemenke suncokreta podržavaju imunološki sistem kroz nekoliko funkcija. Imaju prirodna antimikrobna, antibakterijska i antivirusna svojstva koja pomažu u odbrani od bakterija koje vas mogu razboljeti. Ove sjemenke su također bogate selenom i cinkom, koji igraju vitalnu ulogu u imunološkoj funkciji i imaju protuupalna svojstva. Relativno mala porcija oljuštenih sjemenki suncokreta, oko 35 grama, osigurava približno 40 posto preporučenog dnevnog unosa selena i preko 13 posto cinka.

Može pomoći kod srčanih bolesti

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti u svijetu, a nalaze se i na vrhu liste u Hrvatskoj. Pored redovne fizičke aktivnosti i prestanka pušenja, važan način prevencije ove opasne bolesti leži i u zdravoj ishrani, a tu ponovo do izražaja dolaze sjemenke suncokreta.

Jedan pregled istraživanja zaključio je da sjemenke, uključujući sjemenke suncokreta, štite zdravlje srca zahvaljujući sinergijskim efektima dobrih masti, antioksidansa, vlakana, proteina i minerala. Zajedno, ovi nutrijenti imaju pozitivne efekte na regulaciju šećera u krvi, kontrolu krvnog pritiska i upale. To je jedan od razloga zašto su cjelovite namirnice poput sjemenki suncokreta, koje sadrže razne bioaktivne spojeve, često zaštitnije od pojedinačnih nutrijenata, poput izoliranih vlakana. Druga studija proučavala je odnos između konzumacije sjemenki i faktora rizika od srčanih bolesti kod gotovo 900 muškaraca i žena. Istraživači su otkrili da su žene koje su jele sjemenke jednom do dva puta mjesečno, uključujući sjemenke suncokreta, imale značajno niže nivoe ukupnog holesterola i LDL-a, poznatog i kao loš holesterol, u poređenju s onima koji nisu jeli sjemenke. Kod muškaraca nisu uočene promjene. Međutim, muškarci koji su jeli najviše sjemenki suncokreta imali su najmanju težinu. Osim toga, ni žene ni muškarci nisu dobijali na težini kako se učestalost konzumacije sjemenki povećavala.

Pomoć u upravljanju dijabetesom

Dijabetes povećava rizik od srčanih bolesti, hronične bolesti bubrega i gubitka vida, ali ove komplikacije se mogu spriječiti ili odgoditi promjenama načina života, uključujući i hranu koju jedemo. Pregled istraživanja zaključio je da sjemenke suncokreta mogu igrati ulogu u snižavanju nivoa šećera u krvi i mogu se koristiti za bolju regulaciju dijabetesa tipa 2, a neki ih nazivaju “superhranom” za ovaj oblik dijabetesa. Naučnici također izvještavaju da su bioaktivne komponente u ovim sjemenkama uključene u bolju regulaciju šećera u krvi i liječenje inzulinske rezistencije.

Može smanjiti rizik od nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre, poznata i kao stanje u kojem se masnoća nakuplja u jetri, može se razviti zbog gojaznosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Jedna studija proučavala je podatke više od 25.000 odraslih osoba i otkrila da je konzumiranje orašastih plodova i sjemenki povezano sa smanjenom vjerovatnoćom razvoja ovog oblika bolesti jetre.

Savjeti za konzumiranje sjemenki suncokreta

Neslane i oljuštene sjemenke mogu se dodati raznim jelima. Na primjer u:

  • Smoothie, voće, jogurt ili svježi sir
  • Razne žitarice i zobena kaša
  • Tost s avokadom
  • Salate i supe
  • Kuhano povrće, deserti, pomfrit i prilozi od cjelovitih žitarica poput kvinoje i divlje riže
  • Hladne proteinske salate, kao što su salata od tune, lososa, piletine, tofua, bijelog graha ili slanutka
  • Pekarski proizvodi
  • Puding od chia sjemenki, puding od čokolade i avokada

Jutranji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare