Ovo je naš današnji prijedlog.
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
1 veliki poriluk
250 g carnaroli ili arborio riže
½ kašičice kurkume
so, biber
1,6 l vode/temeljca
2 kašike maslaca
Priprema:
Poriluku uklonite zelene vrhove koji su suvi, prerežite ga uzdužno na pola pa opet svaku tu polovinu uzdužno na pola. Nasjeckajte na komadiće. Operite i ocijedite. Pripazite da isperete sve mrvice zemlje koje se znaju naći između listova poriluka.
Dinstajte poriluk na zagrijanom maslinovom ulju par minuta, dodajte rižu i kratko je propržite.
Dodajte kurkumu, promiješajte pa dodajte dio vrućeg temeljca ili vode ako nemate temeljca, samo pripazite koliko je temeljac slan ili neslan pa prema tome odredite koliko ćete soli dodati rižotu. Posolite i pobiberite. Kuvajte 25 do 30 minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje i podlijevanje i nemojte se bojati tečnosti. To će sve riža upiti, a bolje da je rižoto kremastiji, nikako ne suv.
Kad je rižoto kuvan (nemojte prekuvati rižu), ugasite i umiješajte maslac. Jedite dok je toplo.
Foto: congerdesign/Pixabay
(Index.hr)