30. Augusta 2025.

Ovo voće jedemo gotovo svaki dan, i možda je upravo ono ono koje nam uzrokuje žgaravicu

Nakon branja, nutritivni sastav ploda i njegova svarljivost se mijenjaju iz dana u dan.

Je li dovoljno zrelo ili nije dovoljno zrelo? Ovo je pitanje koje si svi ponekad postavljamo prilikom kupovine voća, bilo na pijaci ili u supermarketima. Često ga kupujemo dok je još zeleno i možda tvrdo kako bi duže trajalo ako ga ne planiramo odmah pojesti. Međutim, pored boje i tvrdoće, postoje i druge važne razlike između zrelog i nezrelog voća. Za početak, zrelo voće sadrži više fruktoze i stoga je ukusnije i slađe, dok je nezrelo voće bogatije mineralnim solima. Što se tiče sadržaja vlakana, on je približno isti kod zrelog i nezrelog voća. Međutim, kada je u pitanju svarljivost, opet postoje znatne razlike: nezrelo voće je teže probavljivo, dok prezrelo voće brže fermentira u želucu i stoga nije pogodno za ljude koji obično pate od nadutosti.
Također je važno znati kako čuvati voće nakon što ga donesete kući: ako ste kupili zrelo voće, nemojte ga stavljati u plastične posude, jer bi moglo istrunuti prije nego što ga stignete pojesti, jer smanjena cirkulacija zraka potiče stvaranje vlage i plijesni.
Evo kratkog vodiča koji će vam pomoći da odaberete voće koje vam najbolje odgovara i kako ga čuvati.

  • Jabuka: ako je nezrela može izazvati žgaravicu

Kada kupiti: Možete ih kupiti tokom cijele godine jer se jabuke mogu lako i vrlo dugo čuvati.

Kako odabrati: Možete prepoznati da li je jabuka dostigla pravi nivo zrelosti za konzumaciju po žućkastoj boji kore oko stabljike.

Čuvanje: Ako je držite kod kuće u negrijanoj prostoriji, može trajati oko mjesec dana, a u hladnjaku i duže. Međutim, imajte na umu da kada dostigne punu zrelost, jabuka gubi intenzitet okusa, a sadržaj vitamina i antioksidansa se smanjuje.

Kada je nezrela: manje je slatka jer dio škroba koji se nalazi u voću još nije pretvoren u šećer. Nezrela jabuka je također teže probavljiva jer se škrob sporije metabolizira. Osim toga, nezrela jabuka ima adstringentno djelovanje – osjećaj “stezanja” u ustima (baš kao i kuhana jabuka) i zbog svoje kiselosti može izazvati žgaravicu kod osjetljivijih osoba.

Kada je zrelo: ako se konzumira u pravoj fazi zrelosti, najbogatije je vlaknima i celulozom te poboljšava funkcionisanje probavnog sistema.

slika
  • Banana: ako nije zrela djeluje kao laksativ

Kada kupiti: Možete ih pronaći u trgovinama tokom cijele godine, ali banane je najbolje konzumirati u januaru i julu. Banane se beru dok su još nezrele (zelene) u tropskim i ekvatorijalnim regijama i ostavljaju da sazriju u zagrijanim prostorijama uz dodatak vještačkog etilena, plina koji obično proizvodi zrelo voće.

Kako odabrati: Birajte zrele banane kako ne biste završili s bananama koje ste kupili zelene, a koje sljedećeg dana pocrne i polutrule. Obratite pažnju na peteljku: ako na njoj ima plijesni, to znači da je banana bila zamrznuta, a zatim odmrznuta.

Kada je nezrelo: može se prepoznati po zelenkastoj boji kore i po tome što je vrlo tvrda na dodir. Na prozračnom i suhom mjestu i na sobnoj temperaturi može trajati oko sedmicu dana. Međutim, nemojte držati nezrele banane pored drugog zrelog voća ili zrelog povrća, jer će etilen koji oslobađa zrelo voće i povrće uzrokovati njihovo brže truljenje. Na temperaturama ispod osam stepeni, banana će pocrniti, postati kašasta i manje ukusna.

Ako patite od žgaravice: Birajte manje zrele banane jer one podstiču lučenje supstanci koje smanjuju žgaravicu. Osim toga, još ne potpuno zrele banane imaju izraženiji laksativni učinak od zrelih, koje su mnogo slađe, ali mogu izazvati nadutost i gasove u želucu.

  • Kruška: kada je gorka, teško ju je probaviti

Kada kupiti: Možete ih pronaći u trgovinama tokom cijele godine, ali većina sorti krušaka se bere ljeti ili u jesen, tako da je to najbolje vrijeme za njihovu konzumaciju.

Kako odabrati: Obratite pažnju na konzistenciju ploda – ako je mekan na dodir, zreo je. Kora treba biti glatka i bez crnih mrlja, a peteljka tvrda, zelena i još uvijek čvrsto pričvršćena za plod.

Kako čuvati: Ako je već zrelo, možete ga čuvati u najhladnijem dijelu frižidera oko sedmicu dana. Ako je nezrelo, ostavite ga na sobnoj temperaturi 4-5 dana da sazrije. Ako je voće mekano na dodir kada ga pritisnete prstom duž peteljke, dovoljno je zrelo za jelo.

Kada nije zreo: ima oštar, blago kiseo okus i teže ga je probaviti, posebno ako patite od žgaravice, jer je bogat taninom. Iz istog razloga ima i adstringentno djelovanje.

Kada je zreo: lakše se vari i ima jači laksativni učinak zahvaljujući većem sadržaju sorbitola – alkohola (koji se koristi i kao zaslađivač) koji tijelo ne apsorbira i koji poboljšava funkcioniranje probavnog sistema.

slika
  • Kivi: nije dobar kada je prezreo

Kada kupiti: od januara do maja i od oktobra do decembra.

Kako odabrati: Kivi treba kupiti dok je još nezreo, odnosno dok je još tvrd na dodir, a zatim ga ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko dana da sazri. Nema smisla kupovati već zreo kivi osim ako ga ne želite odmah pojesti, jer se vrlo brzo kvari.

Kako čuvati: Ako nije zreo, ostavite ga na sobnoj temperaturi sa zrelom jabukom (koja oslobađa etilen). Ako nije potpuno zreo, možete ga čuvati u frižideru ili na hladnom mjestu sedmicu dana, ali ne u blizini drugog zrelog voća jer će to ubrzati sazrijevanje i kvarenje kivija.

Kada je prezreo: prepoznat ćete ga po izuzetnoj mekoći i kašastosti na dodir. Izbjegavajte prezreli kivi jer, iako nije štetan za vaše zdravlje, količina hranjivih tvari koje sadrži je znatno smanjena. Kivi ima laksativno djelovanje samo ako nije prezreo, jer je tada još uvijek bogat kalijem, vitaminom C i vlaknima.

  • Narandžasta: pazite na plijesan

Kada kupiti: od novembra do maja, ali najidealniji period za konzumiranje narandži je u januaru kada imaju najveći sadržaj vitamina C, ali i kada im je cijena najpristupačnija.

Kako odabrati: birajte plodove srednje veličine (ni prevelike ni preteške), s korom koja dobro prianja uz pulpu, koja nije “naborana” i nema crne mrlje. Peteljka ne smije biti previše suha, jer to ukazuje na to da naranča nije posebno svježa, a samim tim ni dobrog kvaliteta. Čak je poželjno da je kora oko peteljke blago zelenkasta i da uz peteljku ima nekoliko grančica i listova. Izbjegavajte naranče koje su previše mekane na dodir, jer su već previše zrele za konzumaciju.

Kako čuvati: Kod kuće na sobnoj temperaturi mogu trajati sedmicu dana, a u frižideru do 3-4 sedmice (međutim, ako ih kupujete puno, nemojte ih slagati jednu na drugu jer će se brže pokvariti). Odvojite narandže koje imaju crne ili bijele mrlje od ostalih, jer to ukazuje na prisustvo i širenje plijesni.

Jutranji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare