Volite palačinke, a u isto vrijeme i tikvice? Onda će vam ovaj recept postati pravi favorit! Palačinke s tikvicama su lagane, ukusne i svestrane – možete ih poslužiti za doručak, ručak ili večeru. Još bolja vijest je da se vrlo lako pripremaju, a u kombinaciji s različitim nadjevima i umacima postaju pravo kulinarsko iznenađenje.
Sastojci:
- 3 jaja
- 350 ml mlijeka
- 100 ml mineralne vode
- 1 srednje velika tikvica
- 5 dag otopljenog maslaca
- 25 dag oštrog brašna
- so i biber po ukusu
- malo nasjeckanog svježeg kopra
- masnoća za pečenje palačinki
Priprema:
- Tikvicu ogulite, operite i naribajte. Lagano je posolite i ostavite 20 minuta da pusti vodu, a zatim dobro iscijedite.
- U dubljoj posudi umutite jaja, posolite i pobiberite, pa po želji dodajte i druge začine.
- Ubacite brašno, mlijeko i mineralnu vodu te dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ona treba biti nešto gušća nego za klasične tanke palačinke. Ako je prerijetka, dodajte malo brašna.
- U smjesu dodajte ocijeđenu tikvicu i nasjeckani kopar te promiješajte.
- Palačinke pecite na malo masnoće u tavi, kao i obične palačinke.
Kako poslužiti?
Ove palačinke savršene su uz umak od kiselog vrhnja i vlasca, ali se možete igrati i drugim dodacima – poslužite ih sa sirom, punite mesom pa zapečene u rerni ili napravite lagano povrtno punjenje. Mogućnosti su beskrajne!
Ako tražite brz i zdrav obrok koji će oduševiti cijelu porodicu, palačinke s tikvicama su pravi izbor.
Azra.ba
