22. Augusta 2025.

Prirodna detoksikacija jetre: ovih 15 namirnica efikasno obnavlja i štiti najvažniji organ

Ovaj najveći unutrašnji organ obavlja širok spektar funkcija, uključujući lučenje žuči za probavu masti, razgradnju hormona i skladištenje esencijalnih vitamina i minerala.

Jetra je vitalni organ koji podržava funkcioniranje gotovo svakog organa u tijelu. Također je najveći unutrašnji organ i obavlja širok raspon funkcija, uključujući lučenje žuči za probavu masti, razgradnju hormona i skladištenje nekih esencijalnih vitamina i minerala poput željeza, ali njena najvažnija uloga je prirodna detoksikacija. Istočna medicina smatra jetru najvažnijim organom u tijelu. Često je preopterećujemo previše alkohola i gaziranih pića te nezdravom hranom.

Ako uložimo samo malo truda da bi pravilno funkcionisala, jetra je organ koji će nam vratiti zdravlje.

Zdrav način života, uravnotežena prehrana, umjereni obroci i odabir namirnica koje potiču čišćenje jetre pomoći će nam u tome. Zato povremeno posegnite za narodnim receptima koji joj pomažu da bolje djeluje.

slika

Granulirane sjemenke piskavice

Sikavica je jedan od najpopularnijih biljnih dodataka prehrani za zdravlje jetre. Štiti jetru od toksina i lijekova, poboljšava funkciju jetre, smanjuje preopterećenje željezom, pozitivno utječe na mentalno zdravlje, povećava nivo snažnog antioksidansa glutationa i potiče gubitak težine. Dokazano je da su niski nivoi glutationa povezani s mnogim bolestima, od autoimunih do raka.

Sikavica

Sikavica ima brojna ljekovita svojstva zahvaljujući silimarinu, kompleksu flavonolignana koji se nakupljaju u plodovima sikavice. Silimarin je odgovoran za stabilizaciju ćelijskih membrana hepatocita u jetri. Jednostavno rečeno, štiti jetru od toksina i jača njene prirodne regenerativne sposobnosti. Pomaže kod gotovo svih bolesti jetre.

slika

Jabukovo sirće

Jedan od najboljih prirodnih lijekova za detoksikaciju jetre je jabukovo sirće, koje možete piti neposredno prije obroka, što će vam pomoći da lakše metabolizirate masti. Dodajte jednu kašiku jabukovog sirćeta u čašu vode. Ovo piće možete piti tri puta dnevno, prije glavnih obroka. Istraživanje objavljeno u časopisu Infection Control and Hospital Epidemiology potvrđuje da najbolja svojstva jabukovog sirćeta proizlaze iz njegovih antibakterijskih, antifungalnih, antiseptičkih i antivirusnih svojstava.

Čaj od korijena maslačka

Čaj od korijena maslačka preporučuje se piti nekoliko dana zaredom kako bi se pomoglo jetri. Pijte ga čak i ako ne patite od bolesti jetre kako biste značajno poboljšali njenu funkciju. Može se kupiti kao prah ili prokuhati nekoliko korijena u dva decilitra vode.

Korijen cikorije

Iako se cikorija može jesti kao salata ili dodavati raznim jelima, najčešće se koristi za pravljenje napitka koji služi kao zamjena za kafu. Ova biljka iz porodice cikorije pomaže u čišćenju jetre. Starorimski, perzijski, arapski i indijski ljekari koristili su listove i korijen cikorije za liječenje bolesti jetre, žučne kese, mokraćnih kamenaca, zatvora, probavnih smetnji, depresije i glavobolja.

Amla ili indijski ogrozd

Ajurvedski lijek za jetru – amla ili indijski ogrozd – se stoljećima intenzivno koristi kako bi pomogao optimalnom funkcioniranju jetre. Također pomaže u eliminaciji toksina iz tijela. Bogat je vitaminom C, što ga čini moćnim saveznikom za zdravlje. Stavite kašičicu amla praha u čašu tople vode. Popijte to ujutro na prazan želudac. Možete ga dodati i jelima s rižom i grahom.OGLAS

Kurkuma

Izvrsna protuupalna svojstva kurkume također će pomoći u održavanju zdravlja vaše jetre. Ne samo da sadrži antioksidanse, već ima i antiseptička svojstva. Čudesni žuti začin može spriječiti napredovanje virusa koji uzrokuje hepatitis B i C. Može se koristiti u gotovo svim kuhanim jelima, a ako ga dodate u toplo mlijeko prije spavanja, ovaj “zlatni” napitak će poboljšati san i imati odlične zdravstvene učinke.

Papaja

Visok sadržaj vitamina A, C i E u papaji, kao i beta-karotena, pomaže u smanjenju upale, što će pomoći jetri da bolje funkcioniše. Tradicionalno se koristi za liječenje ciroze. Jedite svježe voće ili pijte dvije kašike prirodnog soka od papaje sa pola kašike limunovog soka dnevno. Istraživanja pokazuju da ovo tropsko voće sadrži snažan enzim za probavu proteina koji se zove papain, a koji je sličan pepsinu, želučanom enzimu. Prije mnogo vijekova, ljudi u tropskim regijama primijetili su da mogu jesti obroke s puno mesa ili ribe bez želučanih tegoba ako jedu papaju za desert. Bolje probavljena hrana će također olakšati funkcionisanje jetre.

Sok od špinata i mrkve

Sok od špinata i mrkve odličan je lijek za cirozu jetre. Možete ga piti svaki dan. Neki ljudi vole dodati malo kamene soli i mljevenog papra kako bi bio ukusniji. U narodnoj medicini sok od mrkve smatra se eliksirom zdravlja jer mrkva pomaže cijelom tijelu. Ima snažno antiseptičko djelovanje, jača psihu, sprječava srčane bolesti, rak, makularnu degeneraciju i pomaže u kontroli dijabetesa. Smatra se odličnim i za probavu i za jetru. Ako ne volite sok od mrkve, u napitak možete dodati iscijeđenu jabuku ili celer, limun i med. Ne čuvajte svježe iscijeđeni sok, popijte ga odmah.

Laneno sjeme

Zahvaljujući svojim fitonutrijentima, sjemenke lana su savršeni borci protiv mnogih bolesti. Odličan su izvor vlakana koja se ne razgrađuju tokom probave, zbog čega su važne za održavanje zdravog probavnog sistema. Nerastvorljiva vlakna će pomoći u uklanjanju otpada i toksina iz probavnog sistema i poboljšati funkciju jetre, koja je ključna u eliminaciji toksina iz tijela. Mljevene sjemenke lana možete dodati u jogurt, salate, žitarice ili pasirane sokove. Idealno bi bilo da svaki put odmah sameljete količinu koju koristite, jer mljeveni lan brzo gubi svoja nutritivna svojstva. Ako ih koristite cijele, operite jednu ili dvije kašike sjemenki lana i stavite ih u šolju. Prelijte ih filtriranom vodom i ostavite preko noći. Ujutro ćete primijetiti da su sjemenke lana formirale gel. Uzimajte ih najmanje dvije sedmice.

Bijeli luk

Mnogi stariji ljudi imaju naviku da započnu dan s jednim ili dva češnja bijelog luka, ponekad umočenih u med, i tvrde da zahvaljujući tome nikada nisu bili ozbiljno bolesni. Bijeli luk sadrži sumporne spojeve koji su važni za funkciju jetre i aktiviraju jetrene enzime koji pomažu u uklanjanju toksina iz tijela. Također sadrži selen, koji podržava funkciju štitne žlijezde i olakšava detoksikaciju.

Brokula

Povrće poput kupusa, karfiola, prokulica i brokule sadrži sumporne spojeve koji pokreću proces detoksikacije i obnavljaju zdravlje jetre. To je vlaknasto povrće koje se smatra velikom pomoći u eliminaciji toksina iz tijela. Studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition otkrila je da konzumiranje brokule tri do pet puta sedmično može zaštititi jetru od razvoja masne bolesti jetre i raka. Naučnici su otkrili da zapadnjačka prehrana doprinosi razvoju masne bolesti jetre ili hepatičke steatoze, ali brokula, sa svojim zdravim sastavom, sprječava razvoj ove bolesti. Također je dokazano da smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i debelog crijeva.

Avokado

Jedenje avokada postalo je trend, ali ima smisla pratiti ga jer pruža gotovo dvadeset esencijalnih vitamina i minerala. Djeluje kao svojevrsni pojačivač, omogućavajući tijelu da apsorbira hranjive tvari topive u mastima, što je korisno za kardiovaskularni i imunološki sistem, zapravo za sve organe, uključujući i jetru. Zahvaljujući hranjivim tvarima u avokadu koji pomažu u detoksikaciji i smanjenju upale, jetra će biti manje oštećena. Avokado je odlična hrana za osobe s masnom jetrom jer njegove zdrave masti mogu poboljšati ukupni profil holesterola, ali i smanjiti nivo lošeg (LDL) i povećati dobar (HDL) holesterol. Avokado je također značajan izvor glutationa, koji je potreban za filtriranje štetnih sastojaka i zaštitu ćelija jetre od oštećenja. Ljudi na dijeti za jetru često se žale da im je hrana suha, što je posljedica izbacivanja crvenog mesa, maslaca, pavlake i majoneze. Ali bilo da je pasiran, isjeckan na kockice ili pasiran, svemoćni avokado svojom kremastom teksturom obogatit će hrskavu i suhu zdravu hranu.

Gorko povrće

Zeleno povrće se ne može izostaviti sa liste zdravih namirnica, a ako je gorko, još je zdravije za jetru. Rotkvice, rukola, cikorija, kelj i senf mogu pokrenuti čišćenje jetre i neutralizirati teške spojeve koji usporavaju njen rad. Osobe s bubrežnim kamencima, bolestima žučne kese, hernijom, gastritisom ili čirom na želucu trebaju biti oprezne s gorkom hranom (u koju spadaju kakao, zeleni čaj, aronija, grejpfrut), za koje se gorka hrana ne preporučuje. Također, neke gorke namirnice možda nisu sigurne za jelo tokom trudnoće, pa ako ste trudni, konsultujte se sa svojim ljekarom.

Krastavac

Zbog visokog sadržaja vode, krastavci izbacuju toksine. Ako napravite zeleni napitak od kelja, krastavca, blitve, limete i soka pola limuna, dobit ćete nutritivnu bombu punu magnezija, folata, vitamina, vlakana i enzima s izuzetnom nutritivnom snagom.

slika

Napitak od jetre

Odličan napitak može se napraviti od cvekle, jabuka, celera, krastavca i mente. Važne hranjive tvari u cvekli uključuju betain, koji pomaže ćelijama jetre da eliminišu toksine, pektin (vlakna) pomaže u čišćenju toksina, a protuupalna svojstva betalaina olakšavaju proces detoksikacije. Celer je bogat izvor vlakana, vitamina K i C, mangana, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, folata i riboflavina, a ulje celera se tradicionalno koristi u aromaterapiji za čišćenje jetre i bubrega.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare